Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Karácsony Gergely marad Budapest főpolgármestere

10perc.hu
2024. 07. 12.
Karácsony Gergely marad Budapest főpolgármestere

A választási eredmények újraszámolása után Karácsony Gergely lett Budapest főpolgármestere, szoros küzdelemben maga mögé utasítva Vitézyt. 

Az újraszámolás során végül 293 szavazatnyi különbséggel nyerte meg a választást, ami a korábbi végeredményt nem változtatta meg jelentősen. Vitézy Dávid, aki szintén a főpolgármesteri posztért indult, Facebook-bejegyzésében gratulált Karácsonynak, elismerve győzelmét.


Vitézy Dávid bejegyzésében hangsúlyozta, hogy már a választás éjjelén jelezte, hogy amennyiben a különbség minimális lesz, szükség lesz a szavazatok újraszámlálására. Ez a folyamat végül három jogorvoslati kör és egy hónap után zárult le, igazolva Karácsony Gergely győzelmét. 

Az újraszámolás során Karácsony 371 538 szavazatot kapott, míg Vitézy 371 245 szavazatot szerzett. Az összes szavazat újraszámolása után kialakult különbség mindössze 0,04 százalékos volt. 

Az NVB a Nemzeti Választási Iroda Alkotmány utcai székházában vitatta meg a július 9. és 11. között zajló újraszámlálás során talált problémás szavazatokat, majd 11 órakor újból eredményt hirdetett.

Vitézy szerint a választási folyamat tanulságokkal szolgált, és szükséges lenne visszahozni az automatikus újraszámlálást a magyar jogrendbe

Vitézy úgy fogalmazott, hogy a jogállamiságot tiszteletben tartva kell eljárni, függetlenül attól, hogy ki nyer vagy veszít. 

Karácsony Gergely is kifejtette véleményét a választással kapcsolatban:

"Három a magyar igazság: megnyertük egyszer, megnyertük másodszor és ma megnyertük harmadszor is. Nincs már mit újraszámoltatni."


A választási folyamat ezzel lezárult, és mindkét jelölt készen áll, hogy a jövőben a város érdekében dolgozzon.

Főkép forrása:
Karácsony Gergely Facebook oldal

További cikkek