Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Büntetett előéletű személy is jelentkezhet katonának

10perc.hu
2024. 07. 02.
Büntetett előéletű személy is jelentkezhet katonának

Egy új kormányrendelet jelentősen megváltoztatja, hogy kik jelentkezhetnek katonai szolgálatra.

A 137/2024-es kormányrendelet lényegesen módosítja a büntetett előéletűek katonai szolgálathoz való viszonyulását. A friss szabályozás értelmében lehetőség nyílik büntetett előéletű személyeknek is arra, hogy katonaként jelentkezzenek, feltéve, hogy az őket terhelő büntetés nem származik méltánytalansági bűncselekményből - közölte a hvg.

A rendelet különösen hangsúlyosan foglalkozik a méltatlansági eljárásokkal, amelyek alapján a miniszter dönthet az eltekintésről bizonyos feltételek teljesülése esetén. Ezek közé tartozik például, hogy a büntetési tétel nem haladja meg az egy évet, és az elkövetett cselekmény nem súlyosan veszélyezteti a honvédelmi szervezetek iránti közvélemény bizalmát.

"Ez egybecseng a honvédek jogállásáról szóló – június 30-ig hatályos – törvény méltatlansági eljárásról szóló részével, amelyben ez áll:

“A katonai szolgálatra méltatlan, akit jogerősen végrehajtandó szabadságvesztésre ítéltek, kivéve, ha a Btk. 132. § (1) bekezdése szerint szabadságvesztés büntetését tölti, b) akit a bíróság jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt, és előzetesen nem mentesített a büntetett előélethez fűződő hátrányok alól, vagy c) aki magatartásával a honvédelmi szervezetek iránti közbizalom fenntartását súlyosan veszélyezteti, és emiatt nem várható el, hogy a honvédelmi szervezetek a szolgálati viszonyát fenntartsa. A miniszter a) és b) pont esetén a méltatlanság megállapításától eltekinthet, ha a szabadságvesztés mértéke az 1 évet nem haladja meg, és a büntetőeljárásban megállapított tények alapján az állomány tagja által elkövetett cselekmény a honvédelmi szervezet iránti közbizalom fenntartását nem veszélyezteti.” - írta meg a lap.


Főkép forrása:
Magyar Honvédség (Facebook)

További cikkek