Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Nyomozást indított a Készenléti Rendőrség az orosz hekkertámadás miatt

10perc.hu
2024. 06. 24.
Nyomozást indított a Készenléti Rendőrség az orosz hekkertámadás miatt

Vadai Ágnes DK-s képviselő kérdései után nyomozást indított a Készenléti rendőrség a hekkertámadások ügyében.

A Készenléti Rendőrség nyomozást indított a magyar külügyminisztériumot ért orosz hekkertámadások ügyében. Polt Péter legfőbb ügyész Vadai Ágnes DK-s képviselő kérdéseit feljelentésként értékelte, és azokat a Nemzeti Nyomozó Irodához továbbította. A hekkertámadásokról először a Direkt36 számolt be 2022 tavaszán.

Vadai azért fordult írásbeli kérdéssel Polt Péterhez, mert a külügyminisztérium már 2021 őszén tudott a támadásokról, de azokat a 2022-es választások előtt kampányhazugságnak nevezték. Vadai szerint a helyzet kémkedés, bűnpártolás, hivatali visszaélés és hűtlen kezelés gyanúját is felveti, és az ügyészségnek kötelessége lenne kivizsgálni az ügyet - közölte a 24.hu.

A Készenléti Rendőrség tájékoztatta Vadai Ágnest, hogy nyomozást folytatnak az információs rendszer vagy adat megsértése vétség és más bűncselekmények gyanúja miatt. Korábbi jelentések szerint a külügyminisztérium legmagasabb jogosultságú adminisztrátori fiókjai is kompromittálódtak. Szabó Hedvig altábornagy, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat akkori főigazgatója 2021 szeptemberében jelentette, hogy a külügy informatikai hálózata jelentős mértékben kompromittálódott, több mint 4000 munkaállomás és 930 szerver vált megbízhatatlanná.

„A Külgazdasági és Külügyminisztérium rendszereinek kiszolgálását biztosító, a felhasználók azonosítását és jogosultságkezelését végző Címtár szolgáltatás, a levelező szolgáltatás, a fájlkiszolgáló szolgáltatás, a felhasználó munkaállomások egy pontosan nem meghatározott része kompromittálódott, beleértve a legmagasabb jogosultságú adminisztrátori fiókokat. A teljes érintettség okán több mint 4000 munkaállomás és 930-nál több szerver vált megbízhatatlanná" – írta Szabó Hedvig a jelentésben.

Főkép forrása:
Szijjártó Péter (Facebook)
Címkék:
#Oroszország

További cikkek