Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

35 nagykövetség tiltakozik a magyarországi „anti-LMBTQ törvények” ellen

10perc.hu
2024. 06. 20.
35 nagykövetség tiltakozik a magyarországi „anti-LMBTQ törvények” ellen

A nagykövetségek a Budapest Pride alkalmából nyilatkozatot adtak ki az LMBTQ+ törvények ellen.

A 29. Budapest Pride Fesztivál alkalmából 35 ország nagykövetsége és kulturális intézete közösen fejezte ki aggodalmát a magyarországi LMBTQI+ közösség jogainak korlátozása miatt - közölte a 24.hu.

Nyilatkozatukban teljes támogatásukról biztosítják a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszex közösség tagjait, kiállva az egyenlőséghez, a megkülönböztetéstől mentes bánásmódhoz, a véleménynyilvánítás szabadságához és az erőszakmentességhez való joguk mellett.

A közlemény szerint komoly aggodalomra ad okot „minden olyan újabb, Magyarországra is jellemző jogszabály-alkalmazás és politikai retorika, amelyek nincsenek összhangban a megkülönböztetésmentesség, a nemzetközi emberi jog és az emberi méltóság alapelveivel, és hozzájárulnak az LMBTQI+ közösség megbélyegzéséhez.”

David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete a Telexnek nyilatkozva elmondta:

"Most először számos ország egyesült és fejezi ki komoly aggodalmát a Magyarországon bevezetett anti-LMBTQ törvények miatt, és azok megszüntetését követeli. Egyhangúlag sürgetik, hogy szűnjön meg az LMBTQ személyek és családjaik politikailag motivált célponttá tétele."

A Telex emlékeztet, hogy ez nem az első alkalom, amikor nagykövetségek közleményt adnak ki a magyar LMBTQ közösséget érintő jogszabályok és politikai retorika miatt. 2021-ben 30, 2022-ben 42, és 2023-ban 38 ország budapesti nagykövetsége írt alá hasonló nyilatkozatot. Idén azonban először nevezik politikai indíttatásúnak az LMBTQ közösség magyarországi megkülönböztetését.

A közlemény aláírói szerint politikai indíttatású törekvéseknek minősíthetők azok a lépések, amelyek az LMBTQI+ személyeket és családtagjaikat, illetve az LMBTQI+ személyek könyvekben, kulturális intézményekben és a médiában való megjelenítését veszik célba.


További cikkek