Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

A McDonald's és a Profession.hu kutatása feltárja a generációs különbségeket a munkaerőpiacon

10perc/MTI
2024. 06. 15.
A McDonald's és a Profession.hu kutatása feltárja a generációs különbségeket a munkaerőpiacon

A közös kutatás rávilágított, hogy a pályakezdők számára jelentős kihívást jelent a munkaerőpiacon való elhelyezkedés, és a tapasztalat hiánya miatt gyakran alulértékelik őket.

Félreértik egymás elvárásait a pályakezdők és a munkáltatók, mert másként látják, hogy mi tesz vonzóvá egy munkahelyet és, hogy mi a fontos az állásinterjún - közölte a McDonald's és a Profession.hu közös, reprezentatív kutatásának eredményeit csütörtökön az MTI-vel.

A kutatás egyik tanulsága, hogy a fiatalok számára leginkább az vonzó egy munkahelyen, ha ott jó csapatban dolgozhatnak, ennek a fontosságát a munkaadói oldal ugyanakkor alul becsüli. A fiatal generációnak is sokat számít a jó fizetés és a béren kívüli juttatások, de ezek nem olyan döntő súlyúak, mint azt feltételezik róluk - írták a közleményben.
Az állásinterjúnál is félreértik egymást a felek: a pályakezdők úgy gondolják, hogy a cégek magabiztosságra, munkatapasztalatra, szakmai felkészültségre és jó megjelenésre számítanak tőlük, miközben a cégek sokkal inkább érdeklődő hozzáállást és releváns kérdéseket várnak el.


A különböző elvárások a munkakezdésben is jelen vannak: a fiatal pályakezdők úgy gondolják, hogy mindenben meg kell felelniük, de elsősorban szorgalmasnak, megbízhatónak és rugalmasnak kell lenniük, ezzel szemben a munkáltatók szerint elég, ha megbízhatóak, tudnak csapatban dolgozni és nyitottak.
A munkáltatók egyértelműen kreatívabbnak, érdeklődőbbnek és magabiztosabbnak írják le a fiatalokat, de a megbízhatóságban, hosszú távú elköteleződésben és szorgalomban már sokkal kevésbé pozitív az általános vélekedésük. Emellett jellemzőbb rájuk, hogy nem állnak munkába, hiába fogadták el az állásajánlatot és nagyobb arányban hagyják ott a munkahelyüket az első hónapokban.
A mostani pályakezdők alig több mint fele érzi úgy, hogy a szakiskola, középiskola vagy a felsőfokú oktatásban eltöltött idő után már felkészülten lépnének a munkaerőpiacra vagy tisztában lennének az elvárásokkal. Leginkább azokat a személyes kompetenciákat hiányolják: hogyan álljanak ki magukért, hogyan kezeljék a konfliktusokat, hogyan merjenek visszakérdezni vagy hogyan kérjenek segítséget másoktól. Ezt erősíti meg az is, hogy az idősebb munkavállalók leginkább a konfliktuskezelés és a beilleszkedés képességét hiányolják belőlük.

További cikkek