Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Egyedülálló installáció tekinthető meg a budapesti Gellérthegyen

10perc.hu
2024. 06. 05.
Egyedülálló installáció tekinthető meg a budapesti Gellérthegyen

Budapesten, a Gellérthegyen egyedülálló installáció nyílt "Légzésre kijelölt hely" néven, amely aktívan bevonja a résztvevőket a klímaváltozás elleni küzdelembe.

A Fővárosi Önkormányzat és a Pro Cultura Urbis Térfoglalás programjában, a PLACCC Fesztivál extra kiadása során olyan köztéri alkotásokat mutatnak be, amik puszta látványosság helyett aktív bevonódást, a városrészek másfajta megtapasztalásának élményét nyújtják a résztvevőknek, és nem mellesleg globális kérdéseket is érintenek.

A cél a városi hősziget-hatás csökkentése, a zöldterületek növelése és a klímaváltozás hatásainak enyhítése.

Forrás: PLACCC Fesztivál Facebook

Az installáció bejárható, beültethető, belélegezhető intim teret és hangszőnyeget hoz létre a városi lombkoronák szomszédságában. Az építményt hanginstalláció is kiegészíti, QR kód segítségével bármikor meghallgatható. Az installáció 2024. augusztus 14-ig látogatható - írja az Énbudapestem.hu.

Forrás: PLACCC Fesztivál Facebook

A hősziget-hatás elleni küzdelem kiemelt fontosságú Budapesten, ahol a nyári meleg komoly egészségügyi problémákat okozhat. A városvezetés a Zöldülő Budapest 2030 projektben állította össze a zöldítés fő céljait. A cél 2030-ig az egy főre jutó zöldterületek mennyiségét 6 m2-ről 7 m2-re növelni.

A klímaváltozás elleni küzdelem globális összefogást igényel. 

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) és az Európai Unió klímaváltozást figyelő szolgálata, a Copernicus (C3S) friss jelentése szerint Európa még a globális átlagnál is kétszer gyorsabban melegszik.

A "Légzésre kijelölt hely" installáció nem csak egy művészeti alkotás, hanem egy figyelemfelkeltő üzenet is a klímaváltozás elleni küzdelem fontosságáról. A látogatók aktív bevonódása révén a projekt hozzájárulhat a zöldterületek növeléséhez, a városi hősziget-hatás csökkentéséhez és a klímaváltozás tudatosításához.


Korábban a 10perc.hu-n megírtuk, hogy több mint 100 éve nem volt ilyen meleg a március.

Főkép forrása:
PLACCC Fesztivál Facebook oldal

További cikkek