Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

További kétezer hektáron folytatódik a biológiai szúnyogírtás

10perc/MTI
2024. 04. 29.
További kétezer hektáron folytatódik a biológiai szúnyogírtás

További két vármegyével bővül a szúnyoggyérített területek listája.

A héten Csongrád-Csanád vármegyében a Tisza alsó szakaszán repülőről végeznek biológiai szúnyoggyérítést, Győr-Moson-Sopron vármegyében, azon belül a Szigetközben és a Fertő-parti települések környezetében pedig földi biológiai módszerrel - közölte a katasztrófavédelem hétfőn.

Repülőről granulátumot szórnak ki az érintett területre, míg a földön folyadék formában juttatják a vízbe a természetes fehérjetartalmú készítményt. Azt írták, hogy a melegedő időjárásban felgyorsul a szúnyogok fejlődése, ezért különösen fontos a kezelések megfelelő időzítése.

A katasztrófavédelem megbízásából dolgozó rovartani szakértők folyamatosan vizsgálják a szúnyogok jelentősebb élőhelyeit, ezzel segítve a beavatkozások hatékonyságát. Megjegyezték, hogy harmadik hete zajlik a csípőszúnyoglárvák gyérítése a nagyobb folyók mentén, eddig nyolc vármegyében, összesen 7300 hektárnyi vízfelületen alkalmazták a biológiai módszert a lárvák ellen.

A baktériumok által termelt fehérjét tartalmazó szer csak a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, más élőlényre nincs hatása, ezért még élővízben is engedélyezett a használata. A legtöbb vízparti területen már záródott a fák lombozata, ami nehezíti a permetezést, a szakemberek ezért a légi permetezésnél granulátumot használnak, amely képes áthatolni a sűrű növényzeten. A könnyebben megközelíthető csípőszúnyoglárva-tenyészőhelyeket földi úton, gépjárműre szerelt nagynyomású berendezéssel vagy háti permetezővel kezelik.

További cikkek