Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Tudtad? Már a kormánypárti szavazók harmada is a kabinetet okolják a magas energiaárakért

10perc.hu
2023. 10. 31.
Tudtad? Már a kormánypárti szavazók harmada is a kabinetet okolják a magas energiaárakért

65-ről 72 százalékra nőtt azok aránya is, akik szerint a kormánynak jelen helyzetben is lenne lehetősége a tényleges rezsicsökkentésre.

A Publicus Intézet Népszavának készített reprezentatív felméréséből kiderült, hogy a tavaly megemelt lakossági rezsi változatlanságáért már a Fidesz-szimpatizánsok egyharmada is a kabinetet hibáztatja. Szeptemberre az augusztusi 67-ről 74 százalékra nőtt azok aránya, akik szerint az Orbán-kormány inkább felelős a tavaly megemelt lakossági rezsi változatlanságáért, mint Brüsszel vagy a háború.

A Publicus Intézet a felvetés támogatóinak legnagyobb emelkedését a Fidesz-KDNP-szavazók körében mérte: míg egy hónappal korábban negyedük, szeptemberben már pont harmaduk osztotta a véleményt. Ugyanígy gondolja az ellenzéki szavazók 90 százaléka, valamint a politikailag bizonytalanok négyötöde is.

65-ről 72 százalékra nőtt azok aránya is, akik szerint a kormánynak jelen helyzetben is lenne lehetősége a tényleges rezsicsökkentésre. A kormánypárti szavazók kétötöde osztja ezt, ám körükben az ezt elutasítók aránya is 50% fölé nőtt.

Az augusztusi 51 százalék után már a megkérdezettek 60 százaléka elégedetlen, amiért az Orbán-kormány döntése miatt a lakossági rezsi nem követi a tőzsdéket. A piacpártiak aránya az ellenzékiek között 74-ről 79, a bizonytalonoknál 49-ről 65 százalékra nőtt.

A fideszesek körében a változatlanság híveinek aránya emelkedett 47-ről 49 százalékra. A rezsiköltség az összes megkérdezett 37 százalékának okoz gondot. A támogatott szintet a háztartások 24 százalékának fogyasztása lépte túl, ami a korábbi hónapok válaszainak átlaga.

Főkép forrása:
ATV

További cikkek