387.60 Ft

357.43 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Előre megyünk, nem hátra! Kettes-hármas érettségivel is be lehetett kerülni idén egyes egyetemekre

10perc.hu
2023. 07. 28.
Előre megyünk, nem hátra! Kettes-hármas érettségivel is be lehetett kerülni idén egyes egyetemekre

Jelentősen nőtt idén a felsőoktatásba felvetett diákok száma, de ez nagyban köszönhető a korábban nem látott alacsony felvételi pontszámoknak.

Korábban senki nem reménykedhetett abban, hogy olyan alacsony pontszámmal és rossz jegyekkel egyetemista lehessen, mint idén írta a G7. Vannak olyan egyetemek, ahova már kettes-hármas tanulmányi eredménnyel és hasonlóan gyenge érettségivel is be lehetett kerülni.

Korábban még a leggyengébbnek számító intézményekbe sem lehetett bejutni ilyen eredményekkel. A Dunaújvárosi Egyetem gépészmérnök nappalijához már 164 pont is elég volt, a Gábor Dénes Főiskola gazdálkodási és menedzsment szakra 162, a gazdaságinformatikusra pedig 152 ponttal is felvették, aki hozzájuk jelentkezett.


Korábban senki nem reménykedhetett abban, hogy olyan alacsony pontszámmal és rossz jegyekkel egyetemista lehessen, mint idén    Fotó: MTI/Máthé Zoltán


Polónyi István oktatáskutató kijelentette, nevetségessé teszi az egész rendszert, hogy ilyen pontokkal, közepesnél gyengébb középiskolai eredményel is be lehet jutni egy egyetemre.

Idén a 126 ezer felvételizőből közel 95 ezret vettek fel, 80 százalékukat államilag finanszírozott helyre, ami 28 százalékos emelkedés a tavalyi számokhoz képest. Bár pontos adatok még nincsenek, de a már elérhető adatokból az látszik, hogy főleg a vidéki egyetemeken nőtt idén a hallgatói létszám.

Főkép forrása:
MTI/Máthé Zoltán

További cikkek