Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

A kormány az utolsó betűig leírja a bankoknak, milyen, állampapír-vásárlást népszerűsítő levelet kell küldeniük az ügyfeleiknek

10perc.hu
2023. 07. 18.
A kormány az utolsó betűig leírja a bankoknak, milyen, állampapír-vásárlást népszerűsítő levelet kell küldeniük az ügyfeleiknek

Megjelent annak a jogszabálynak a tervezete, amelyben a kormány tollbamondja a bankoknak, milyen állampapír-vásárlásra buzdító levelet kell küldeniük a bankszámlás ügyfeleiknek.

Közzétették azt a jogszabálytervezetet, amelyben az utolsó betűig leírják a bankoknak, milyen, állampapír-vásárlást népszerűsítő levelet kell küldeniük az ügyfeleiknek. Az erről szóló rendeletet majd Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter adhatja ki, “a lakossági ügyfelek megtakarítására vonatkozó pénzügyi edukációs figyelemfelhívó értesítésről” címen - derül ki a Bank360.hu összefoglalójából.

A bankszámlák tulajdonosai némileg meglepődhetnek majd a levél tartalmán, hiszen abban a saját bankjuk arról győzködi őket, hogy a pénzüket ne nála tartsák, hanem vegyenek belőle inkább állampapírt.

A levél azt mutatja be konkrét számításokkal, hogy az ügyfelek 2022. októbere és 2023. szeptembere között mekkora kamatot kaptak, illetve kapnak a különböző állampapírokra, szemben azzal, ha a banki folyószámlájukon lekötés nélkül tartják a pénzüket.

Utóbbi adat az MNB által közzétett, lakosság által elhelyezett látra szóló forintbetétek átlagos éves kamatlába, 0,29 százalék. Itt a bankoknak nincs lehetőségük a saját kamatukat beírni, amivel sok nagybank még jól is jár, hiszen lekötés nélkül még ekkora kamatot sem ad. Van azonban egy-két olyan hitelintézet, amelynél bizonyos feltételekkel érdemi kamatot lehet elérni akár lekötés nélkül is, számukra hátrányos, hogy a levélben nem a saját kondícióikat, hanem az átlagot kell közölniük.

A levélben ehhez képest kell bemutatni 100 ezer, 500 ezer és egymillió forint befektetése esetén a csak a postán vásárolható egyéves Kincstári Takarékjegy, a 12 hónapos diszkontkincstárjegy (DKJ), valamint a változó kamatozású Bónusz Magyar Állampapír első éves hozamát.

Érdekesség, hogy a kötelező ügyféltájékoztatásban éppen az a lakossági állampapír nem szerepel, amelyik a következő évben várhatóan a legmagasabb hozamot kínálja, és ezért a legnépszerűbb is a kisbefektetők körében.

Bár most átmenetileg valóban a BMÁP fizeti a csúcskamatot ebben a három hónapban, a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) az idén és szinte biztosan jövőre is valószínűleg minden más állampapírnál magasabb kamatot ad. A levélben ennek ellenére nem szerepel, amit nem indokol, hogy változó kamatozású és több éves futamidejű, hiszen a Bónusz is az.

Arra mindenesetre felhívják az ügyfelek figyelmét, hogy a táblázatban bemutatott múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeni megtakarítás hozamára. Ez a Bank360.hu szakértői szerint azért is fontos információ, mivel a táblázatban feltüntetett kamatok elég messze állnak az aktuálisan elérhetőktől. Az Egyéves Magyar Állampapír kamata például már 9 százalékos, dkj-t pedig sokkal alacsonyabb, 10 százalék alatti hozammal tudnak vásárolni az ügyfelek.

A bankok a levél tartalma alapján ugyan a náluk történő állampapírvételre is ösztönöznek, de arra is fel kell hívniuk a figyelmet, hogy állampapírt közvetlenül a Magyar Államkincstárnál is vásárolhatnak az ügyfeleik.

Ez lesz a levélben
A bankoknak nem kell kapkodniuk a levélküldéssel, hiszen a május végi rendelet szerint 2023. október 1. és 2023. december 31. között kell egy alkalommal figyelemfelhívó értesítést küldiük a náluk bankszámla szerződéssel rendelkező magánszemélyeknek. Az értesítés módját nem határozta meg a rendelet, ebből fakadóan azt az ügyfeleknek elküldhetik a mobilbankban és internetbankban is, ahol az könnyen a soha meg nem nyitott vagy csak nagyon ritkán megnézett üzenettemetőbe kerülhet.

A rendelettervezet szerint a bankoknak ezt a tájékoztatást kell eljuttatniuk az ügyfeleknek:

„Tisztelt Ügyfelünk!

A jelenlegi inflációs környezetben fontos, hogy a családok megtakarítása megőrizze az értékét.
Ennek érdekében a magyar kormány arról döntött, hogy a bankoknak tájékoztatniuk kell ügyfeleiket a lakossági állampapírokra vonatkozó befektetési lehetőségekről.

Önnek folyószámla szerződése van bankunknál [intézménynévvel]. A folyószámlát az ügyfelek általában fizetési szolgáltatásokra használják. Ugyanakkor az ilyen számlákon olyan el nem költött összegek keletkezhetnek, amelyek hosszabb távon megtakarítássá válhatnak. 

Szeretnénk felhívni figyelmét arra, hogy ha állampapírba helyezné el megtakarítását, akkor jelentős hozamot érhet el. 

Az alábbi táblázat azt mutatja be, hogy egy éves időszakra számítva mekkora többlet kamatbevételt érhetett volna el, ha megtakarításait folyószámla helyett különböző állampapírokban tartja.

Forrás: Bank360.huFelhívjuk a szíves figyelmét arra, hogy a fenti tájékoztatás nem teljes körű és nem minősül ajánlattételnek.

Minden befektetés esetében kiemelten fontos az azt megalapozó információk és lehetőségek széleskörű megismerése. Bankunknál részletes tájékoztatást kaphat az állampapírokkal kapcsolatos befektetési lehetőségekről. 

Az aktuális állampapír-vásárlási lehetőségekről részletes információkat talál a https://www.allamkincstar.gov.hu oldalon. Szeretnénk felhívni a figyelmét arra, hogy állampapírt közvetlenül a Magyar Államkincstárnál is vásárolhat a https://webkincstar.allamkincstar.gov.hu oldalon.

1, A táblázatban bemutatott múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeni megtakarítás hozamára.
2, MNB által közzétett, lakosság által elhelyezett látra szóló forintbetétek átlagos éves állományi kamatlábával.”

Főkép forrása:
Illusztráció (Freepik)

További cikkek