Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Méregdrága lesz az egynapos autópálya-matrica - akár 5100 Ft-ba is kerülhet

10perc.hu
2023. 07. 06.
Méregdrága lesz az egynapos autópálya-matrica - akár 5100 Ft-ba is kerülhet

Csak akkor érné meg az egynapos matrica, ha maximum 1500 forint lenne, ám erre nem sok esély van.

Az Európai Unió rendelete szerint a tagországok 2024 márciusáig be kell vezessék az egynapos autópálya-matricát. Lázár János minisztériuma korábban bejelentette, hogy valóban várható a jövő évben az egy napos matrica, azonban a kormánynak döntenie kell még a részletekről – számolt be erről az ATV.

Az autopalyamatrica.hu készített egy nem reprezentatív felmérést, amelyben több mint 5 ezer autós vett részt. Ebből kiderült, hogy az autópálya-használók 98 százalékának igénye lenne az egynapos matricára, ám ez sok mindentől függ.

A válaszadók közel negyede nem tartja igazságosnak a napi autópálya-használatért kifizetett 10 napos matricát, ezért az egynapos matricával gyakrabban használná az autópályát abban az esetben, ha az egynapos matrica ára arányosan alacsonyabb lenne.


Az Európai Unió rendelete szerint a tagországok 2024 márciusáig be kell vezessék az egynapos autópálya-matricát    Fotó: Hír TV


Sokan szeretnének 3-4 napos matricát is, hiszen ez lehetne a legjobb megoldás azoknak, akik csak hétvégi utazásaik során használják az autópályákat. Az egynapos matrica azoknak is jó megoldás lehetne, akik véletlenül hajtottak fel az autópályára, ugyanis ezzel el tudnák kerülni a büntetést.

A válaszadók többsége jelezte, hogy a napi matrica a egy napos kirándulásoknak, ügyintézéseknek és a külföldi átutazóknak lesz kedvező, de csak abban az esetben érné meg, ha 500-1500 forintig terjedne az ára.

Ennek azonban esélye sincsen. Ugyanis az Európai Unió korlátozása szerint az egynapos matrica ára legfeljebb az éves matrica árának 9 százaléka lehet, amely azt jelenti, ha az idei éves matrica árához viszonyítjuk 4427 forintba kerülne. A jogszabály szerint az autópálya-matrica ára inflációkövető így, ha a 15 százalékos inflációval számolunk, akkor az egynapos matrica akár 5100 forintba is kerülhet.

Főkép forrása:
MTI/MTVA
Címkék:
#Autópálya

További cikkek