390.68 Ft

364.51 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

A jövőnket jelentősen befolyásoló törvényeket fogadott el a Parlament – Mutatjuk, mik a változások

10perc.hu
2023. 07. 04.
A jövőnket jelentősen befolyásoló törvényeket fogadott el a Parlament – Mutatjuk, mik a változások

Elfogadta az Országgyűlés többek között a 2024-es adótörvényt, a földadó eltörlését, a napilapok áfamentesítését, az üzemanyagok jövedéki adójának emelését valamint az állami építési beruházásokról szóló törvényt.

Nagyüzem volt ma a Parlamentben, a kormánytöbbség a jövőnket jelentősen befolyásoló törvényeket fogadott el. Elfogadta az Országgyűlés - 136 igen, 49 nem és kilenc tartózkodó szavazattal - az adótörvények módosítását a kormány kezdeményezésére.

Törvénybe foglalták a veszélyhelyzeti jogalkotás során rendeleti szinten született adószabályokat: így az extraprofitadókra vonatkozó eddigi rendelkezéseket, a 30 év alatti anyák adómentességét, a tartósan beteg vagy súlyos fogyatékossággal élő gyermeket nevelők emelt összegű családi kedvezményének szabályait.

Szintén elfogadták a Széchenyi Pihenő Kártya alszámláinak megszüntetésével összefüggő adószabályok módosítását is. Törvényi szintre kerül a légitársaságok hozzájárulása, valamint a munkába járás adómentes költségtérítésének 30 forintra emelése, és rögzítették az egyszerűsített foglalkoztatás napidíjait.


Jövő év január 1-jétől emelkedik az üzemanyagok jövedéki adójának mértéke      Fotó: Pixabay


Jövő év január 1-jétől emelkedik az üzemanyagok jövedéki adójának mértéke. Ez a kőolaj világpiaci árától is függ: 50 dolláros hordónkénti ár alatt a benzin jövedéki adója 125 helyett 157,55 forint lesz literenként, felette 120-ról 152,55 forintra emelkedik. A gázolaj esetében 50 dolláros kőolajár alatt 120,35-ről 152,9 forintra emelkedik a jövedéki adó, felette 110,35-ről 142,9 forintra nő.

Bővül a gépjárműadó alól mentes autók köre: az egyesületekhez és alapítványokhoz hasonlóan a köztestületek tulajdonában álló gépjármű után sem kell fizetni, feltéve, ha a köztestületnek a tárgyévet megelőző évben társasági adófizetési kötelezettsége nem keletkezett. Az évi két alkalom helyett egy alkalommal kell majd gépjárműadót fizetni, aki ezt nem tudja megtenni, öt alkalomból álló részletfizetést kérhet.

Nulla százalékra csökken a napilapokra - hetenként legalább négyszer megjelenő kiadványokra - vonatkozó áfakulcs. Új fogalomként vezetik be a koncesszori fémkereskedő, a koncesszori fémkereskedelmi engedély, valamint a koncesszori fémkereskedelmi tevékenység kategóriáját. A fémkereskedőknek július 20-ig kell benyújtaniuk a koncesszori fémkereskedelmi engedély iránti kérelmüket.


Idén szeptembertől a településeknek tilos adót kivetni a termőföldre     Fotó: Freepik


Egységes törvény vonatkozik a jövőben az összes állami építési beruházásra. A jogszabály - amelyet 135 igen szavazattal, 49 ellenvoks és 9 tartózkodás mellett fogadtak el a képviselők - mindazokat a beruházásokat érinti, amelyeket legalább 50 százalékban magyar költségvetési, illetve európai uniós forrásból finanszíroznak. A törvény a beruházások teljes életciklusát szabályozza a terv készítésétől az előkészítő és kivitelezési munkákon át a működtetésig és fenntartásig.

Idén szeptembertől a településeknek tilos adót kivetni a termőföldre. A helyi adókról szóló törvény módosítása kimondja, hogy szeptember 1-jétől megszűnik a települések adóbevezetési joga a termőföldre, a termőföld-tulajdonra vagy a termőföldön fennálló vagyoni értékű jogra. Az önkormányzatoknak szeptember 2-ig kell megtenniük a szükséges intézkedéseket, hogy a hatályos települési adóról szóló rendeletük megfeleljen a törvénynek.

Főkép forrása:
ATV

További cikkek