Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Jövőre érettségizel? Mutatjuk a változásokat

10perc.hu
2023. 03. 25.
Jövőre érettségizel? Mutatjuk a változásokat

2024-ben változás jön a pontszámításban és a magyarérettségi megszokott rendjében is, miután külön irodalmi feladatlapot is kapnak a vizsgázók.

Egy év múlva nemcsak a felvételiszabályok alakulnak át komolyabban, hanem az érettségi is változni fog. Bár még a 2023-as vizsgák is hátra vannak, az Eduline segítségével megmutatjuk milyen feladatokat kapnak majd azok, akik jövőre fejezik be a középiskolát.

Jövőre fejezi be a középiskolát az az évfolyam, ami 2020-ban az új Nemzeti alaptanterv alapján tanult. Több feladatsor átalakul és új elemek kerülnek például a magyarérettségi középszintű feladatsorába.

Míg a matekérettségibe a magyar válogatott került be, addig a magyar feladatsorban a kötelezők kerültek elő. Lesz egy irodalmi feladatlap is, amiben leginkább műveltségi teszthez hasonló alapon kérdeznek a diákoktól. Ebben szinte bármi lehet, mint megválaszolandó kérdés.

A felvételi pontok számítása is megváltozik a jövő évtől. A lap szerint az érettségi pontok számításakor – a maximális 500 pontból háromötödét, 300-at ez határoz meg – más és más súllyal veszik figyelembe a közép- és az emelt szintű érettségit. Egy 82 százalékos középszintű érettségiért nem 82 pontot kap majd egy felvételiző, hanem csak 55-öt. Egy 82 százalékos emelt szintű érettségi viszont az új rendszerben is 82 pontot ér majd.

Főkép forrása:
MTI/Bruzák Noémi
Címkék:
#Érettségi

További cikkek