387.60 Ft

357.43 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Csak Magyarország és Oroszország gazdasága halad a recesszió felé

10perc.hu
2023. 02. 03.
Csak Magyarország és Oroszország gazdasága halad a recesszió felé

Az unióból egyedül Magyarországon csökken a gazdasági teljesítmény, az előrejelzés szerint 1 százalékkal.

A Bécsi Nemzetközi Gazdasági Tanulmányok Intézetének friss felmérése szerint Közép-, Kelet- és Délkelet-Európa gazdasága – két kivétellel – képes ellenállni az ukrajnai konfliktus miatt kialakult gazdasági nehézségeknek - írja IntelliNews alapján az RTL.hu.

Az intézet felmérése szerint az Európai Unió 23 országában a gazdasági növekedés 2023-ban átlagosan 1%-os lesz.

Az uniós országok közül egyedül Magyarország gazdasága zsugorodik majd, a WIIW előrejelzése szerint 1 százalékkal.

Az unióból egyedül Magyarországon halad a recesszió feléFotó: Orbán Viktor Facebook oldala (Előre menjünk, ne hátra!)


Magyarországon kívül egy ország esetében számol még súlyos gazdasági visszaeséssel a bécsi gazdaságkutató intézet, mégpedig az Ukrajnát lerohanó Oroszországban a GDP 3 százalékos csökkenése várható 2023-ban.

Richard Grieveson, a tanulmány vezető szerzője szerint bár a magas infláció komoly problémákat okoz a háztartások és a vállalkozások számára, lenyűgöző gazdasági rugalmasságot lehet tapasztalni a régióban.

„Putyin stratégiája, hogy az energiát fegyverként használja, megbukott, nem utolsósorban azért, mert a kelet-európaiak is jelentősen csökkenteni tudták gázfogyasztásukat” – érvelt Grieveson.

A WIIW úgy véli, hogy a térség legtöbb országa már megemésztette az ukrajnai háború okozta gazdasági sokk nagy részét, és ha az ukrajnai háború nem eszkalálódik súlyos mértékben, akkor a kelet-európai gazdasági növekedés is újra felgyorsulhat az év második felétől.

„De a legnagyobb bizonytalansági tényező továbbra is az ukrajnai háború” – fogalmazott Grieveson.

Ukrajna gazdasága a 2022-es 30%-os zsugorodás után várhatóan fellendül, és 3%-kal nőni fog. A javulás ellenére az ország továbbra is jelentős kihívásokkal és bizonytalanságokkal néz szembe a folyamatban lévő háború és a létfontosságú infrastruktúra pusztulása miatt.

Ami Oroszországot illeti, a WIIW szerint az olajszankciók működnek. Az oroszországi gazdasági visszaesés 2022 utolsó negyedévében felgyorsult, bár az egész évet tekintve mindössze 2,5%-os GDP-csökkenés következett be, ami elmarad a prognosztizált -3,5%-ostól.

„A december 5-én életbe léptetett szankciók az eddigi leghatékonyabbak” – mondja Vaszilij Asztrov, a WIIW orosz szakértője, bár hozzátette, hogy Putyin várhatóan az orosz költségvetési hiány terhére még finanszírozni tudja a háborút.

A WIIW előrejelzése ellentétben áll a Nemzetközi Valutaalap (IMF) legfrissebb elemzésével, amely a korábbi 2,1%-os recesszióról 0,3%-os növekedésre javította az orosz GDP 2023-ra vonatkozó kilátásait.

Főkép forrása:
Orbán Viktor Facebook-oldala

További cikkek