Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Nem ők a Jancsó Miklós rendezte Szegénylegények főhősei – terítéken a politikusok vagyonbevallásai

10perc.hu
2023. 02. 01.
Nem ők a Jancsó Miklós rendezte Szegénylegények főhősei – terítéken a politikusok vagyonbevallásai

Orbán Viktornak egy év alatt lett 14 milliós megtakarítása, Szijjártó Péternek ez fél év alatt sikerült, Novák Katalinnak már 8 ingatlanja van, a 461 milliós értékpapírbetéttel rendelkező Gyurcsány Ferencnek autóra sem futja, ám a csúcs Matolcsy György, akinek megtakarítása egy év alatt 218 millióval nőtt.

Szerdára virradó éjjel közzétették a kormánytagok és parlamenti képviselők vagyonnyilatkozatait. Ebben a politikusoknak a 2022. november 1-i állapotok alapján kellett beszámolniuk szűkebb családjuk anyagi helyzetének változásairól.

Orbán Viktor félre tudott tenni 14 millió forintot – legalábbis miniszterelnökként, pártelnökként és országgyűlési képviselőként tett vagyonnyilatkozata alapján. Ez az összeg a feleségével közös számlán gyűlt össze 12 hónap alatt. Ugyanis a Telex cikke szerint Orbán Viktor a tavaly májusi vagyonnyilatkozatába – a korábbi évekhez hasonlóan – semmit sem írt be a megtakarításokhoz.

Továbbra is felerészben az övé a 2002-ben vásárolt, Budapest XII. kerületében lévő 233 négyzetméteres családi ház, illetve a hozzá tartozó 1544 négyzetméteres telek javarésze, valamint teljesen az övé a 2013-ban vásárolt felcsúti házacska (63 négyzetméter) és a hozzá tartozó telek (2079 négyzetméter).


Orbán Viktornak egy év alatt 14 millió forint megtakarítása lett      Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd


Orbán Viktor vagyonnyilatkozata ezeken túlmenően üres: a miniszterelnöknek nincs se saját motorbiciklije, se autója, se hajója, se repülője, se műgyűjteménye, se földje, se részvényei, kötvényei, se otthon a perselyben, se magántőkealapban nem tart pénzt. Orbán Viktor nem adósa senkinek.

A kormánytagok vagyonnyilatkozataiból is szemezgetett a Telex. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes még mindig felerészben tulajdonosa két II. kerületi (egy 120 és egy 42 négyzetméteres) lakásnak, és haszonélvezője egy balatonfenyvesi üdülőnek. Pár antik családi bútoron kívül komolyabb ingóságról nem számolt be, ezen kívül 8 millió forintot tart otthon készpénzben.

Rogán Antal tavaly májusban 616 millió forintos megtakarításról számolt be, friss vagyonnyilatkozata szerint fél évvel később már csak 245 millió forintja volt takarékbetétben. A kabinetminiszter bevallásából az nem derül ki, hogy mire fordította a hiányzó 371 millió forintot. Rogán Antal a Mobilsign nevű, elektronikusaláírás-hitelesítő cégtől havi 24 milliót kapott tavaly a találmánya hasznosítási díjaként.

Szalay-Bobrovnicky Kristóf honvédelmi miniszter is elköltött fél év alatt egy komolyabb összeget: 2022 júniusában csaknem 1,1 milliárd forint megtakarításról számolt be, friss bevallása szerint novemberre vagyona szűk 774 millióra apadt.


Az idei vagyonnyilatkozatokban szereplő összegek a legtöbb ember számára egy élet alatt is elképzelhetetlen pénzt jelentenek    Fotó: Freepik


Teljes mértékben az övé a 2019-ben elhunyt Andy Vajna cégétől megvásárolt, budapesti kaszinókat üzemeltető London Capital Kft. és a szakorvosi járóbeteg-ellátással foglalkozó Új Clinic Zrt. is. Ingóságaiban látványos változás, hogy a honvédelmi miniszter eladta a 12 éves Lexusát, és most nincs saját autója.

Szijjártó Péter külügyminiszternek összesen 27,5 millió forint pihent novemberben a bankszámláján, 14 millió forinttal több mint fél évvel korábban. Szüleinek továbbra is 30 millió forinttal tartozik. A miniszter a Széchenyi István Egyetem alapítványi kuratóriumi tagságáért 1 és 5 millió forint közötti juttatást kap tavaly június óta.

Varga Mihály pénzügyminiszternek továbbra is megvannak budai és karcagi ingatlanjai, és friss vagyonnyilatkozatában már 50 százalékos tulajdonként feltüntette azt a 200 négyzetméteres, úszómedencés gyenesdiási házat, amit 2020-ban kezdett bérelni egy olyan cégtől, aminek tulajdonosa számos közbeszerzést nyert el korábban. Az ingatlan értékéről Varga Mihály nem nyilatkozott.

Lázár János építési és közlekedési miniszter 2022-ben újabb földeket vásárolt, novemberben már 39 ilyen jellegű ingatlanról számolt be. Földjeiből havonta 1-5 millió forint közti bérleti díjat szed be. A miniszter 20 millió forintot tart otthon készpénzben, bankszámláján 8 millió forint volt novemberben. Lázár János 55 millió forintos tartozásról adott számot friss bevallásában.

Csák János kulturális és innovációs miniszter tavaly novemberben állampapírokban 71 millió forintot tartott, 90 milliója volt alapkezelőnél, míg bankszámlán 18 milliót gyűjtött össze. 2016-ban vett egy Toyota Aurist, amiről idén számolt be először.

Újonc a vagyonbevallók közt Lantos Csaba energiaügyi miniszter, aki a 444 cikke szerint első bevallásában többmilliárdos, javarészt értékpapírokban tartott vagyonról számolt be, ami mellett valósággal eltörpülnek egyéb ingatlan és ingó vagyontárgyai, valamint havi sokmilliós juttatásai.


A köztársasági elnök lassan ingatlanügynöknek is elmehetne vagyonnyilatkozata alapján     Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd


A Telex beszámolója szerint Novák Katalin ahogyan korábban is, úgy most is ingatlanban utazik, összesen 8 van neki, egyebek közt Budán, Szegeden és Balatonlellén. Egyikben sem lakik, mivel muszáj az államfői rezidencián élnie. Ahogyan korábban az rtl.hu kiderítette, ezt 280 millió forintért újították fel.

A köztársasági elnök néhány hónap alatt 9 millió forinttal növelte megtakarításait, 32-ről 41 millióra hízott az összeg. Novák Katalin egyébként jelenleg mintegy bruttó 4 millió forintot keres, amit akkor is megkap, ha már nem tölti be a köztársasági elnöki tisztséget.

A fideszes házelnöknek, Kövér Lászlónak jószerivel semmilye sincs. Nincs a nevén ingatlan, kocsiból pedig egy 2014-ben vásárolt Skoda Superbet használ. Összesen 5,8 millió forint megtakarítása van, ennek kis része devizában. Közvetlen tartozása nincs, viszont kezes egy 8,9 millió forintos bankkölcsönnél.

Matolcsy György viszont vélhetően csúcstartó, ugyanis tavaly még nem volt meg neki az a 218 millió forint, amihez az elmúlt egy évben jutott, a vagyonbevallása szerint örökrészeladásokból. Ebből 118 millió forint államkötvényben, 100 pedig takarékbetétben van. Ezen felül további 19 millió forint jelent meg a bankszámláján. Ráadásul örökölt egy csopaki üdülőegységet, de a korábbi balatoni nyaralója is megvan neki.


Matolcsy György viszont vélhetően csúcstartó, ugyanis tavaly még nem volt meg neki az a 218 millió forint, amihez az elmúlt egy évben jutott    Fotó: RTL


A legfőbb ügyész Polt Péter is gazdagodott, már ami az ingatlanjait illeti. Ő a karintiai Bad Kleinkirchheimben vett egy 35 négyzetméteres lakást, aminek felerészben a tulajdonosa. Megtakarításai 18 millió forinttal csökkentek, de ez nem fedezhette az ausztriai ingatlan árát.

A Telex cikke szerint Gyurcsány Ferencnek több mint százmillió forinttal csökkent az értékpapír-megtakarítása. Tavasszal még 587 millió forintja volt így, míg idén novemberben már csak 461 millió. Kintlévőségei 42-ről 13 millió forintra csökkentek, ugyanakkor van még egy 632 milliós követelése is, „lakásvásárlás foglaló és előleg” néven.

A volt kormányfőnek ugyanakkor jelentős tartozásai is vannak. Csaknem 59 millió forintnyi bankhitel és 293 millió forintnyi értékpapír fedezetű hitel. Ez a kötcsei ház megvásárlásához kellett neki. Ennek továbbra is felerészben tulajdonosa, és megvan még a pápai lakása is. Kocsija viszont nincs Gyurcsány Ferencnek.


Gyurcsány Ferencnek több mint százmillió forinttal csökkent az értékpapír-megtakarítása, de így is az összvagyona alapján milliárdos    Fotó: MTI/Kovács Tamás


Tóth Bertalan, az MSZP jelenlegi frakcióvezetője azonban gyarapodni tudott tavaly, már ami az anyagi helyzetét illeti. Megvan még a nagykozári erdője, aminek fele részben tulajdonosa, valamint a két éve vásárolt pécsi családi háza is, aminek szintén felerészben a tulajdonosa. Ugyanakkor 2022-ben egy ajándékozás után 100 százalékban övé lett egy 6025 négyzetméteres beépítetlen terület és 7/60-ad részben egy pécsi családi ház.

Vásárolt is, egy 54 négyzetméteres pécsi családi házban lett tulajdonos többekkel együtt. Saját kocsija neki sincs, viszont bérel egy Volkswagen Tiguant. Ezen kívül van még egy 4,5 millió forintos életbiztosítása és további 10 millió forint megtakarítása. Tartozása nincs.

Gelencsér Ferencnek, a Momentum elnökének és frakcióvezetőjének se ingatlana, se kocsija, van viszont mintegy 9 millió forint megtakarítása. Ebből 1,7 millió kriptovaluta és 7,2 millió egyéb követelés.

Lukács László, a Jobbik frakcióvezetője kisebb részben tulajdonos egy karcagi családi házban, valamint egy irodában és megvan még a pulai háza is. Karcagon viszont vásárolt egy 110 négyzetméteres lakóházat tavaly, ennek felerészben a tulajdonosa. Megvan még mindkét kocsija, egy 2014-ben vásárolt Nissan Juke és egy 2019-ben vett Peugeot 3008. Megtakarítása 5,8 millió forint, ezen kívül pedig 25,6 millió forinttal tartozik.

Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője két óbudai társasházi lakásban tulajdonos. A pénzintézettel szembeni tartozása 5,8 millió forintra csökkent a tavaly 6,4 millióról. Megtakarítása nincsen.

Ungár Péter, az LMP társelnöke és frakcióvezetője bizalmi vagyonkezelési szerződés révén havi 11 millió forint bevételhez jutott 2022-ben. Ungárnak 2018-ban körülbelül 15 milliárd forintos vagyona volt akkori adóbevallása szerint.

Toroczkai László, Ásotthalom egykori polgármestere, a Mi hazánk mozgalom elnöke és frakcióvezetője mindössze egy ásotthalmi tanyával és ugyanitt egy szántóval rendelkezik. Az előbbinek felerészben tulajdonosa. Autója, megtakarítása nincs, tartozik viszont 4,2 millió forinttal egy banknak és 2,5 millió forinttal magánszemélyeknek.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő szekszárdi háza és fácánkerti szőlője mellé tavaly vásárolt egy 30 négyzetméteres lakást Bécsben. Az ingatlannak felerészben tulajdonosa. Azt is feltüntette, hogy magánszemélyektől 16,8 millió forintot kapott akkor, amikor Kövér László házelnök nem engedte, hogy letegye a képviselői esküjét, és így nem kaphatott fizetést.

Főkép forrása:
parlament.hu

További cikkek