Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Autó

Humanoid robotokkal kísérletezik a BMW

10perc.hu
2024. 08. 07.
Humanoid robotokkal kísérletezik a BMW

A BMW spartanburgi gyárában humanoid robotokat tesztelt, amelyek képesek veszélyes feladatok elvégzésére.

A BMW humanoid robotokat szeretne alkalmazni amerikai üzemében. A hagyományos, egy-egy feladatra programozott ipari karok helyett a bajor autógyártó most emberszerű robotokkal próbálkozik – írta a vezess.hu oldala.

Az ipari robotok régóta részei az autógyártásnak, de a kibernetika, a robotika és a mesterséges intelligencia fejlődése lehetővé tette a humanoid robotok bevezetését is. A Tesla bejelentése után, miszerint 2025-től humanoid robotjai veszik át a munkát üzemeikben, a BMW is lépett ebbe az irányba. Az amerikai Spartanburg gyárban a kaliforniai Figure cég „Figure 02” robotjait tesztelték. Ezek a robotok sikeresen végezték a kasztnik kialakításához szükséges fémlemezek présekbe helyezését, ami nagy pontosságot és ügyességet igényel.

A Figure szerint a „Figure 02” a legfejlettebb humanoid robot a piacon. A robot két lábon járásának, kézügyességének és az emberével egyenlő erejének köszönhetően ideális lehet a veszélyes és/vagy fizikailag megterhelő munkák elvégzésére és az emberi munka kiváltására.  A robotok kamerái, mikrofonjai és szenzorai révén hangvezérléssel irányíthatók, és milliméteres pontossággal képesek dolgozni. Nagy kapacitású akkumulátoruk hosszú munkavégzést tesz lehetővé, de akár folyamatosan is üzemeltethetők tápkábel segítségével.

Bár a teszt ígéretes volt, a BMW jelenleg nem alkalmaz „Figure 02” robotokat a spartanburgi üzemben, és még nincs konkrét ütemterv a robotok rendszeresítésére.

Főkép forrása:
BMWBLOG Facebook oldala

További cikkek