388.47 Ft

358.57 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Autó

Bajban a dízelesek! Novemberre kifogyhat a gázolaj a kutakon

10perc.hu
2022. 10. 07.

Sok ipari fogyasztó elkezdett átállni gázról az olcsóbb dízelre, aminek hasonló a fűtőértéke.

A jelenlegi energiapiaci körülmények miatt novemberre akár gázolajhiány is kialakulhat - vélekedett a Népszava megkeresésére Vecsey Sarolta, a Shell Hungary Magyarországért és Szlovéniáért felelős mobilitási igazgatója. Sok ipari fogyasztó ugyanis elkezdett átállni a gázról a hasonló fűtőértékű, de - még piaci áron is - olcsóbb dízelre.

Bár az OMV schwechati finomítója lassan újra működésbe lép, illetve a Mol százhalombattai egységénél is zajlik a karbantartás, a hatósági üzemanyagár tavaly novemberi bevezetését követően – különösen az időszak elején – akkora többletkereslet mutatkozott a termékekért, hogy a Mol nem tudott tartalékolni belőlük finomítója felújítása időszakára.

A szakértők szerint ennek következtében a hatósági árra jogosultakat az ország biztonsági készleteiből szolgálták ki. Ezt a törvény szerint néhány hónapon belül vissza kell pótolni. Így nem kizárt, hogy az év vége felé a szokásosnál is élénkebb dízeligény-emelkedés miatt a kormány akár haladékot adhat a biztonsági tartalékok visszatöltésére is.

Főkép forrása:
rtl.hu

További cikkek