391.64 Ft

365.34 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Autó

Segítünk, miként spórolj autód fogyasztásán

10perc.hu
2021. 08. 24.
Segítünk, miként spórolj autód fogyasztásán

Néhány egyszerű trükkel akár 20 százalékot is spórolhatunk a gépkocsink üzemanyag-fogyasztásán.

Sokan mérgelődnek, hogy az autójuk sokat fogyaszt. Nos, nem biztos, hogy erről a gépjármű tehet, előfordul, hogy a sofőr vezetési stílusa miatt nagy az étvágya az autónak. Ha megfogadják a tanácsunkat, akkor akár 20 százalékkal is visszaszorítható lesz a fogyasztás. Bónuszként a kisebb benzinszámla egyúttal alacsonyabb CO2-kibocsátást is jelent, így nemcsak pénztárcánknak kedvezhetünk, hanem környezetkímélőbben is autózunk.

Optimalizáljuk a vezetési stílust!

Gyorsítsunk határozottan, váltsunk fel időben (kb. 2000 fordulat/perc motorfordulatszámnál), és alacsony fordulatszámon tartsuk a kiválasztott sebességet. Csak akkor váltsunk le, ha a motor „köhögni” kezd.

Vezessünk előrelátóan!

A fékezés energiát pazarol. Használjuk ki a motorfékhatást, amikor csak lehetséges. Ne vegyük ki az autót sebességből, amikor piros lámpához közeledünk. Ugyanakkor vegyük le idejekorán a lábunkat a gázpedálról, és hagyjuk, hogy az autó az utolsó néhány száz métert - például a városhatár felé gurulva -, sebességben tegye meg, ahelyett, hogy közvetlenül az ötvenes tábla előtt fékeznénk hirtelen.


 

Ne autózzunk egy-két kilométert!

Az autó akkor fogyasztja a legtöbb üzemanyagot, amikor a motor hideg. A zavartalan működéshez a motornak a bemelegedési fázisban dúsabb (magasabb üzemanyagtartalmú) keverékre van szüksége, mint optimális üzemi hőmérsékleten. Ha tehetjük, a rövid utakra használjunk kerékpárt vagy menjünk gyalog. A dízelmotorok esetében kifejezetten ellenjavalt a rövid távú használat: ilyenkor rossz a motor hatásfoka, magas a károsanyag kibocsátása, az élettartama pedig lerövidül. 

Üresjáratban állítsuk le a motort!

Amikor a motor jár, üzemanyagot fogyaszt - még akkor is, ha a jármű nem mozog (körülbelül 0,5-1 liter/óra). Ezért: állítsuk le a motort, ha az üresjárati idő várhatóan 20 másodpercnél hosszabb lesz, vasúti átjáróknál különösen. Szakemberek szerint az indítómotorra és az akkumulátorra háruló többletterhelés elhanyagolható, különösen, ha a motor meleg.

Kapcsoljuk ki a felesleges elektromos berendezéseket!

A légkondicionáló rendszer például a jármű típusától, a technológiától és az üzemeltetési körülményektől függően 100 kilométerenként körülbelül 0,3-1,5 liter üzemanyag többletfogyasztást eredményez. A mindkét oldalon nyitott ablakok 100 km/h sebességnél például körülbelül 0,2 literrel több üzemanyag-fogyasztást eredményeznek. A nyitott ablakok tehát csak alacsony sebességnél - például városi forgalomban - jelenthetnek jelentős üzemanyag-fogyasztási előnyt a légkondicionálóval szemben.



Csökkentsük a tömeget!

Minden egyes plusz tárgy az autóban vagy éppen az autón – tetőcsomagtartók, tetőboxok és különösen a kerékpártartók – plusz tömeget jelent, ami több üzemanyagot igényel. Szabaduljunk meg mindentől, amire nincs szükségünk! 100 kilogramm többletterhelés akár 0,3 liter többletfogyasztást eredményezhet. Különösen érvényes mindez a városi forgalomra, ahol a forgalom állandóan változó dinamikája számtalan újraindítást és gyorsítást tesz szükségessé.

Válasszunk jó minőségű, energiatakarékos gumiabroncsokat!

A gumiabroncsok jelentős hatással vannak a gördülési ellenállásra; a jó minőségű gumiabroncsokkal 100 kilométerenként akár 0,5 liter üzemanyagot is megtakaríthatunk. Ez azt jelenti, hogy egy első pillantásra drágának tűnő, de alacsony gördülési ellenállású gumiabroncs élettartama alatt bőven visszahozza az árát.



Győződjünk meg a megfelelő nyomásról!

Rendszeresen ellenőrizzük az abroncsok nyomását is, mert a túl kevés levegő a gumiabroncsokban növeli az autó fogyasztását. Már 0,3 bar légnyomáscsökkenés is növeli a gördülési ellenállást, és így felesleges többletfogyasztást okoz. Rendszerint a vezetőoldali ajtót kinyitva, az úgynevezett „B”-oszlopon találjuk a gyártó által ajánlott nyomás-értékeket.

Ügyeljünk a rendszeres karbantartásra!

Vannak olyan alkatrészek, amelyek az üzemanyag-fogyasztás szempontjából fontosak, mint például a motor légszűrője. A kedvező üzemanyag-fogyasztási értékek szempontjából fontos a rendszeres olajcsere is, amelyet mindig korszerű, alacsony viszkozitású olajjal kell elvégezni.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek