Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Autó

Így vezess, ha jön a vihar!

10perc.hu
2021. 08. 05.
Így vezess, ha jön a vihar!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat 2021. augusztus 5-i előrejelzése szerint Bács-Kiskun, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megye területén zivatarok, villámlás, erős szél és jégeső is várható, így nem árt, ha figyelnek azok, akik útra kelnek.

Megváltozott időjárási körülmények között a közlekedés is kockázatosabb. A járművezetők és a gyalogosok általában a megszokottnál figyelmetlenebbek, sok esetben türelmetlenebbek. A police.hu jó tanácsokkal látja el azokat, akiket éppen úton ér a vihar.

Az évszak egyik sajátossága a váratlanul lezúduló, özönvízszerű esőzés, mely próbára teheti a gépjárművezetőket. A látótávolság hirtelen csökkenésén túl az autósok nagy része nem számol az úgynevezett „vízen futás” veszélyeivel.

Ilyenkor a kerék fokozatosan elveszíti kapcsolatát az úttesttel, „felfut” a vízre, és a tapadás megszűnése miatt a jármű kormányozhatatlanná válik. Mindez akkor alakul ki a legkönnyebben, ha a nagy sebesség kopott gumiabroncsokkal párosul.

Az autógumi futófelületének bordázatát nyáron is ellenőrizni kell. Zivatar idején azonnal csökkentsék a sebességüket, vagy álljanak félre, és ha csendesedik az eső, akkor folytassák útjukat!

A kerékpárosok, gyalogosok saját, illetve mások biztonsága érdekében lehetőleg használjanak láthatósági eszközöket, ezzel is segítsék autós társaikat.

Főkép forrása:
police.hu

További cikkek