EUR: 380,98 Ft
USD: 350,39 Ft
CHF: 382,48 Ft
GBP: 432,87 Ft
RON: 76,97 Ft
RSD: 3,25 Ft

Mai névnap:

Újévkor sem tréfál az MNB, több mint 50 millióval büntette a MagNet Bankot

Gazdasági hírek
10perc.hu
2 hónapja
Kiemelt kép: MagNet Bank

Az 51,25 millió forintos bírságot kapott pénzintézet számos esetben nem dolgozta fel a pénzmosás és terrorizmusfinanszírozás gyanújára vonatkozó szűrési riasztásokat.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 51,25 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki a MagNet Bankra a pénzmosás és terrorizmusfinanszírozás megelőzése terén feltárt hiányosságok miatt. A jegybank közleménye szerint a feltárt problémák nem veszélyeztetik a hitelintézet megbízható működését, de kijavításuk elengedhetetlen.

A vizsgálat feltárta, hogy a bank szűrési logikái, az alkalmazott küszöbértékek nem voltak arányosak az üzleti kapcsolatok jellegével és összegével, ezért több indokolt esetben nem keletkezett jelzés a szűrőrendszerben. A bank így nem kezelte megfelelően az azonosított kockázatokat.

Ráadásul a MagNet Bank többször elmulasztotta a jogszabályi határidőben megtartani dolgozói számára a pénzmosás és terrorizmusfinanszírozás megelőzési képzéseket. Az MNB 2023. január 31. és május 31. napi határidőkkel kötelezte a bankot a különböző feltárt hiányosságok megszüntetésére.