393.93 Ft

368.88 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Autó

Tudtad? Már 50 ezer felett van a kötelező átlagdíja!

10perc.hu
2023. 04. 01.

Az autóbiztosítások, ezen belül a kötelező felelősség- és casco-biztosítások díját nagyban meghatározza az új és a használt autók, valamint az alkatrészek árának alakulása.

Egészen megdöbbentő adatokat közölt az online biztosításközvetítő Netrisk. Rekordösszegre, 52 322 forintra emelkedett a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) átlagdíja március elején, ez azt jelenti, hogy egy év alatt 8,8 százalékkal nőtt az átlagos kgfb-díj. A casco-díjak is az egekben vannak, hiszen az átlagos casco-díj a 2023 első kéthavi adatok szerint 15 százalékkal 136 ezer forintra nőtt az egy évvel korábbi 119 ezer forintról.

Az autóbiztosítások, ezen belül a kötelező felelősség- és casco-biztosítások díját nagyban meghatározza az új és a használt autók, valamint az alkatrészek árának alakulása. A pandémia eredményeként pedig komoly problémák léptek fel az ellátási láncokban, így az autógyártók nem tudták kiszolgálni a keresletet, ami felfelé hajtotta az árakat.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az új autók árának egy évre visszatekintő emelkedése csak az idén februárban 23,9 százalék volt. A megelőző évek februári 12 hónapra visszatekintő második havi árindexe 7,3, 12,1, és 3,7 százalék volt, ami azt jelenti, hogy 2019-hez képest több mint másfélszeresére nőtt az idén.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek