392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Autó

Tényleg ugrik a jogsi pár darab konyakosmeggytől? A Zalatnay-ügy nyomában…

10perc.hu
2023. 04. 13.
Tényleg ugrik a jogsi pár darab konyakosmeggytől? A Zalatnay-ügy nyomában…

Akinek a szervezetében 0,50 gramm/liter véralkohol-, illetve 0,25 milligramm/liter levegőalkohol-koncentrációnál nagyobb érték mutatható ki az már ittasnak számít.

Ittas vezetés miatt bevonták Zalatnay Sarolta jogosítványát, de állítása szerint csupán konyakmeggyet evett, ezért jelzett be a szonda. Valóban csak az édesség miatt került bajba az énekesnő, vagy csak kifogást keresett? Egyáltalán be lehet rúgni a konyakmeggytől, tényleg kimutatja a szonda?

A Btk. szerint az ittas vezetés esetében az elfogyasztott ital mennyiségének függvényében vagy szabálysértésként, illetve közigazgatási bírsággal sújtandó szabályszegésként vagy bűncselekményként szankcionálják – írta a Pénzcentrum.

Akinek a szervezetében 0,50 gramm/liter véralkohol-, illetve 0,25 milligramm/liter levegőalkohol-koncentrációnál nagyobb érték mutatható ki az már ittasnak számít. Vezetnie már bűncselekmény, attól függetlenül, hogy felszívódott-e a vérében az alkohol vagy sem.


Ittas vezetés miatt bevonták Zalatnay Sarolta jogosítványát, de állítása szerint csupán konyakmeggyet evett     Fotó: TV2


Viszont 0,1 alatti lég, és 0,2 alatti véralkohol szintnél nem bizonyítható az alkoholfogyasztás, nem is büntet érte a rendőr, mert hiába a záró tolerancia, a szervezetünk magától is előállíthat olyan vegyületeket, amitől bejelez a szonda - például, ha aszalt vagy érett gyümölcsöt eszünk. Úgyhogy Zalatnaynál vélhetően ennél magasabbat mutatott a műszer.

Az énekesnő pénzbírságot is kaphatott a jogsi elvétele mellé, minimum 30 ezer forintot. Azonban a véralkoholszintje még nem lépte át a bűncselekmény határát: ha az érték 0,5 ezrelék alatt van, akkor az illető megússza pénzbüntetéssel, és 6-12 hónapra elvesik a jogosítványát.


Viszont 0,1 alatti lég, és 0,2 alatti véralkohol szintnél nem bizonyítható az alkoholfogyasztás, nem is büntet érte a rendőr    Fotó: police.hu


A vezess.hu is letesztelte, mit is okoz a konyakmeggy: mint kiderült, néhány darabtól nemhogy berúgni nem lehet, de a szonda sem mutatja ki. A műszer csak akkor jelzett be, amikor a tesztalany fogain és a szájában maradt még némi csokoládés konyak, de ez pár perc után elillan.

Viszont a femina.hu tesztje más eredményt hozott, náluk 4 szem édesség elfogyasztása után 0,5 ezreléket mutatott a szonda, és még tíz perccel később is 0,4-et fújtak. Úgyhogy ők arra jutottak, valóban érdemes várni egy bő fél órát konyakmeggyezés után mielőtt autóba ülnénk. Persze az alkohol lebontásának ideje nagyban függ a testalkatunktól, és attól is, éhgyomorra nyomtuk-e be az édességet.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek