393.35 Ft

368.10 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Rossz hír a nyugdíjasoknak – Nem lesz évközi emelés!

10perc.hu
2023. 05. 26.
Rossz hír a nyugdíjasoknak – Nem lesz évközi emelés!

Az illetékes államtitkár szerint a KSH adatai nem támasztják alá a nyugdíjasszervezetek kérését, hogy legyen évközi emelés, ezért leghamarabb novemberben jöhetnek a magasabb nyugdíjak.

Idén az infláció már elvitte a januári nyugdíjemelést, sőt a 13. havi ellátást is. Szinte biztos vehető, hogy elmarad az évközi nyugdíjemelés, legkorábban a novemberi korrekcióval lesz majd inflációkövető az idősek nyugellátása – árulta el a Népszavának a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának (NYUSZET) elnöke.

Juhász László az elszabaduló infláció miatt április közepén küldött levelet Gulyás Gergely kancelláriaminiszternek, melyben évközi kiegészítő emelést sürgetett, erre most az államháztartásért felelős államtitkár válaszolt.

Banai Péter Benő válaszában kifejtette, a KSH adatai nem támasztják alá a nyugdíjasok azon kérését, hogy az ellátásokat júniusban vagy júliusban év elejéig visszamenőleg emelje a kormány legalább 3 százalékkal. A szakértő ugyanakkor ezzel nem ért egyet, szerinte indokolt lenne további 1,2, és 0,3, vagyis az idei 3 százalékkal számolva összesen 4,5 százalékos emelés is – számolt be az RTL.


Idén az infláció már elvitte a januári nyugdíjemelést, sőt a 13. havi ellátást is     Fotó: Freepik


Juhász László rámutatott, hogy a két plusz tétel tulajdonképpen a tavalyi és a 2020-as, inflációtól elmaradó nyugdíjemelés pótlása lenne. Hozzátette, idén az infláció már elvitte a januári nyugdíjemelést, sőt a 13. havi ellátást is.

A NYUSZET elnöke kiemelte, az idei év első négy hónapjában átlagosan 26 százalékos volt az infláció, miközben 300 ezer idős 100 ezer, 600 ezer nyugdíjas pedig 130 ezer forintot kap havonta. Juhász László a levélben azt is kérte, hogy a 150 ezer forintnál kevesebb ellátásból élők kaphassanak egy egyszeri támogatást.

Főkép forrása:
Pixabay

Hirdetés

További cikkek