392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Autó

A robogósok több mint a fele elblicceli a kötelező fizetését

10perc.hu
2023. 03. 29.
A robogósok több mint a fele elblicceli a kötelező fizetését

A segédmotoros kerékpárok díjosztályában a 650 ezer robogóból mindössze 298 ezer kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kötöttek az üzembentartók, ami azt jelenti, hogy a kismotorok többsége szabálytalanul közlekedik az utakon.

Igencsak veszélyes dologra hívta fel a figyelmet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ). A biztosítási adataik szerint ugyanis a magyar utakon közlekedő 650 ezer robogó kevesebb, mint felére – összesen 298 ezer segédmotoros kerékpárra – kötnek kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (kgfb), pedig az átlagosan 7-8 ezer forintos éves díj kifizetésével a tulajdonosok elkerülhetik a közúti bírságot és baleset esetén a több százezer forintot elérő átlagos kártérítést.

A jegybank adatai szerint a segédmotoros kerékpárok által okozott károk átlagos összege 2021-ben 515 ezer forintra emelkedett az előző évi 437 ezerről. Személyi sérülés esetén a kárösszeg könnyen elérheti a többmillió forintot is, amit biztosítás hiányában a károkozónak saját zsebből kell megtérítenie. Biztosítás nélkül közlekedő robogó károkozása esetén a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) kártalanítási számlájából fizeti ki a kárösszeget, amit utólag behajt a károkozón.


A kismotorok többsége szabálytalanul közlekedik az utakon     Fotó: Freepik


A robogó tulajdonosoknak a korábbi időszakra nem kell fedezetlenségi díjat fizetni, mint a gépkocsik vagy motorok esetében és közúti ellenőrzés során a rendőrök azt vizsgálják, hogy az adott időpontban a jármű rendelkezik-e biztosítással. Az FBAMSZ álláspontja szerint a biztosításkötési arányon jelentősen javítana a kötelező rendszám előírása az 50 köbcentiméter, vagy az óránként 45 kilométeres vagy nagyobb sebességre képes járművek számára.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek