EUR: 406,29 Ft
USD: 416,58 Ft
CHF: 424,39 Ft
GBP: 465,57 Ft
HRK: 54,02 Ft
RON: 82,17 Ft
RSD: 3,46 Ft

Mai névnap:

Rezsiemelés: a távfűtéses lakások esetén emelkednek az energiaárak

10perc.hu
3 hete
Kiemelt kép: freepik.com

Magyarországon több mint másfél millió ember él mintegy 650 ezer távfűtéses lakásban, a távhővel ellátott települések száma 2020-ban megközelítette a százat.

Érdekes elemzés látott napvilágot, ugyanis az Átlátszó szakemberekre hivatkozva megírta, hogy a kormány ígérete ellenére – miszerint a távfűtést használókat nem érinti majd a rezsinövelés – már a szezon előtt rezsinövekedésre számíthatnak a távfűtést használók is. Ugyanakkor nem elképzelhetetlen, hogy az ő esetükben is, hogy csak bizonyos határ alatt lesz kedvezményes a fogyasztás.

A cikk szerint a földgáz referencia költséget MWh-ként 300 euróért rögzítette a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH). Ez egyrészt majdnem tizenötszöröse a tavalyi összegnek, másrészt ezen az áron számolhatják el a távfűtéshez szükséges földgázt a szolgáltatók. A lap számításai szerint – ez nem biztos, hogy a valóságban is így lesz – a 2020-as fogyasztást és a jelenlegi árat alapul véve összesen 962 milliárd forint lenne a szezonban felhasználandó földgáz teljes költsége.


A távfűtés esetében egy átlagfogyasztási határ várhatóan 24 gigajoule, amiből nagyjából egy 75 négyzetméteres, szigeteletlen alsó szinten elhelyezkedő panellakást lehet kifűteni     Fotó: freepik.com


Ezzel szemben a szolgáltatók rezsicsökkentett áron biztosított távhőből származó bevételei mindössze 120 milliárdra rúgnak, így muszáj árat emelni. Itt is lesz egy átlagfogyasztási határ – várhatóan 24 gigajoule, amiből nagyjából egy 75 négyzetméteres, szigeteletlen alsó szinten elhelyezkedő panellakást lehet kifűteni –, ami alatt maradhat a kedvezményes ár, fölötte viszont jön az emelt, piaci áron elszámolt ár.

Azt sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a rezsiszabályok megváltozásának bejelentésekor a hazai távfűtésben alkalmazott gáz tőzsdei ára 182 euró/MWh volt, ami augusztus 26-ig 339 euró/MWh-ra nőtt. Ez az összeg tavaly májusban 19-20 euró/MWh volt, ám senki se felejtse el, tavaly májusban 350 forint volt egy euró, most 406.
Hirdetés
Hirdetés