392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Rezsiemelés: a távfűtéses lakások esetén emelkednek az energiaárak

10perc.hu
2022. 09. 03.
Rezsiemelés: a távfűtéses lakások esetén emelkednek az energiaárak

Magyarországon több mint másfél millió ember él mintegy 650 ezer távfűtéses lakásban, a távhővel ellátott települések száma 2020-ban megközelítette a százat.

Érdekes elemzés látott napvilágot, ugyanis az Átlátszó szakemberekre hivatkozva megírta, hogy a kormány ígérete ellenére – miszerint a távfűtést használókat nem érinti majd a rezsinövelés – már a szezon előtt rezsinövekedésre számíthatnak a távfűtést használók is. Ugyanakkor nem elképzelhetetlen, hogy az ő esetükben is, hogy csak bizonyos határ alatt lesz kedvezményes a fogyasztás.

A cikk szerint a földgáz referencia költséget MWh-ként 300 euróért rögzítette a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH). Ez egyrészt majdnem tizenötszöröse a tavalyi összegnek, másrészt ezen az áron számolhatják el a távfűtéshez szükséges földgázt a szolgáltatók. A lap számításai szerint – ez nem biztos, hogy a valóságban is így lesz – a 2020-as fogyasztást és a jelenlegi árat alapul véve összesen 962 milliárd forint lenne a szezonban felhasználandó földgáz teljes költsége.



Ezzel szemben a szolgáltatók rezsicsökkentett áron biztosított távhőből származó bevételei mindössze 120 milliárdra rúgnak, így muszáj árat emelni. Itt is lesz egy átlagfogyasztási határ – várhatóan 24 gigajoule, amiből nagyjából egy 75 négyzetméteres, szigeteletlen alsó szinten elhelyezkedő panellakást lehet kifűteni –, ami alatt maradhat a kedvezményes ár, fölötte viszont jön az emelt, piaci áron elszámolt ár.

Azt sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a rezsiszabályok megváltozásának bejelentésekor a hazai távfűtésben alkalmazott gáz tőzsdei ára 182 euró/MWh volt, ami augusztus 26-ig 339 euró/MWh-ra nőtt. Ez az összeg tavaly májusban 19-20 euró/MWh volt, ám senki se felejtse el, tavaly májusban 350 forint volt egy euró, most 406.

Főkép forrása:
freepik.com

Hirdetés

További cikkek