392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Részt vett szülővárosa, Irpin felszabadításában az MMA-világbajnok, aki szülőháza romjai alatt a vb-övét is megtalálta

10perc.hu
2023. 02. 22.
Részt vett szülővárosa, Irpin felszabadításában az MMA-világbajnok, aki szülőháza romjai alatt a vb-övét is megtalálta

Jaroszlav Amosov immár túl van a lövészárkokban vívott ütközeteken, és a február 25-i, Dublinban vívandó profi félnehézsúlyú csatájára készül az amerikai Logan Storley ellen.

Több alkalommal írtunk már arról, hogy a világhírű ukrán sportolók közül többen is részt vesznek abban a honvédő háborúban, amit az oroszok ellen vívnak. A világszerte egyre népszerűbb ketrecharc, a világ legkeményebb harci sport, az MMA egyik legnagyobb csillaga, a Bellator félnehézsúlyú világbajnoka, Jaroszlav Amosov sem kivétel.

A kőkemény harcos az első pillanattól kezdve harcolt a hazájára támadó agresszor ellen, és a saját elmondása szerint a kiképzésére a lövészárkokban, a frontvonalon került sor. Élesben… Amikor 2022. február 24-én megindultak az orosz csapatok, Amosov csak egyre tudott gondolni, mentse a családját.

"Először sokkos állapotban voltam, azt sem tudtam felfogni, hogy valójában mi is történik. Jöttek a rakétatámadások, romba dőltek az otthonok, sorra haltak meg az emberek. Számomra az volt a legfontosabb, hogy biztonságba helyezzem a családomat” – elevenítette fel a rettenthetetlen harcos.

Amint azt a BBC stábjának elmesélte, az emberek vad menekülése a bombák elől, a forgalmi dugók egytől egyig borzalmasak voltak. „Befejeztük a bepakolást, mindenkit beültettünk az autókba, majd nekivágtunk az útnak. 36 órát vezettem egyfolytában, hogy elérjem Nyugat-Ukrajnát, és biztonságba helyeztem a családomat" – mesélte Amosov.


A kőkemény MMA harcos az első pillanattól kezdve harcolt a hazájára támadó agresszor ellen    Fotó: Bellator


Ezt követően az MMA-harcos egy pillanatig sem gondolkodott, hanem visszatért Irpinbe, hogy fegyverrel a kezében védje meg szülővárosát. Az oroszok porig rombolták a települést, borzalmas pusztítást végezve, miközben civilek százait végezték ki. Az MMA-világbajnok a fegyveres harcok mellett a civil lakosság segítésében, ellátásában is kivette a részét.

„A munkánk nagy része az volt, hogy kimentsük őket és segítsünk az embereknek bármiben, amiben segítségre volt szükségük, legyen az a romok helyreállítása, a költözés, vagy bármi más. Megpróbálsz bármit megtenni ilyenkor, hogy a szenvedő honfitársaidnak jó legyen” – fogalmazott a sportoló.

Amosov mindig is ódzkodott a fegyverektől, ám abban a helyzetben, amibe belekerült nem volt választása. Saját bevallása szerint azt sem tudta sokáig, hogy kell egy pisztolyt vagy egy gépfegyvert elsütni. Aztán a kényszer megtanította rá, és a Sors azt is megadta neki, hogy ott lehetett Irpin visszafoglalásánál.


Amosov a február 25-i, Dublinban vívandó profi félnehézsúlyú csatájára készül az amerikai Logan Storley ellen     Fotó: Bellator


„Amikor felszabadítottuk a szülővárosomat, volt mellette egy település, ahova elmentünk, és megnyugtattuk az embereket, ukránok vagyunk, elűztük az oroszokat, és most biztonságban vannak. És akkor megláttuk azt az utcát, melyet azóta csak a Halál utcájának hívnak" – mondta a kőkemény férfi, de a szemén látszott, sosem felejti el az akkor elétárult borzalmas látványt.

„Bal és jobb oldalon csak holttesteket láttam, civileket… Nagymamák, gyerekek, feleségek, férjek feküdtek ott, és a túlélők elmesélték, az oroszok egyszerűen nem engedték, hogy szeretteik holttesteit vagy azok maradványait összegyűjtsék és eltemessék őket… Napok, hetek óta feküdtek az utca sarában” – folytatta Asomov.

Ám egy csodát is átélt, amikor odaért a romba döntött házukhoz. A mobiltelefonjának fénye biztosította a világítást, amikor a pincében megtalálta azt, ami számára nagyon sokat jelentett. Egy nejlonzacskóból elővett egy törülközőbe csavart tárgyat, és amikor kibontotta, előkerült a Bellator félnehézsúlyú világbajnoki öve.






„Mielőtt anyámat biztonságos helyre vittem volna, elrejtette az övet a házában. Amikor felszabadítottuk a szülővárosomat, másnap visszamentem a régi házam romjaihoz, hátha megtalálom az övet. Hiszen ez szimbolizálta azt a másik életemet, amikor még boldog voltam…" - mondta a 29 éves MMA harcos.

A családja és a barátai unszolására Irpin felszabadítását követően újra edzésbe állt, és készül első címvédésére Logan Storley ellen, akit egyszer már 2020-ban szoros pontozással ugyan, de legyőzött. Egy ideje Németországban készül a nagy meccsre, és szeretné a 27. küzdelmét is megnyerni. A motiváltságával nem lesz gond.

„Bármikor, amikor nehézségekkel nézek szembe, vagy fáradtnak érzem magam az edzéstől, a barátaimra és a családomra gondolok, akik jelenleg Ukrajnában vannak. Győzni akarok. Vissza akarom vinni az övet Ukrajnába. Azt hiszem, ez most sokkal többet jelent a számomra, mint valaha bármikor. Hazámnak akarom megnyerni, amelyet szeretek, és ami mindent jelent a számomra" - mondta.

Zárszóként hozzátette, amint véget ér ez a harc, visszamegy Ukrajnába, hogy egy másik harcot folytasson. Azt is a hazájáért, a családjáért, az ukrán emberekért.

Főkép forrása:
YouTube

További cikkek