EUR: 380,60 Ft
USD: 351,33 Ft
CHF: 381,92 Ft
GBP: 433,01 Ft
RON: 76,92 Ft
RSD: 3,24 Ft

Mai névnap:

Rámehet az egészségünk a karácsonyi stresszre

Életmód
10perc.hu
3 hónapja
Kiemelt kép: Pixabay

A szeretet ünnepe meghitt hangulatban teljen, de a készülődés és a szűk időkeret rendkívüli nyomást gyakorol az emberekre.

Általánosságban elmondható, hogy az utóbbi években romlott az emberek stresszfeldolgozó képessége, ami különböző kórképekben nyilvánulhat meg. A karácsonyi hajtásban sokaknál jelentkeznek mozgásszervezi panaszok, fej- és nyakfájdalom vagy akár fülzúgás a túlterheltség következtében, ami hosszú távon degeneratív elváltozásokat idézhet elő.

„Ezek ilyenkor még csak tünetek, nem egy konkrét patológiai elváltozásról beszélünk. De ha nem foglalkozunk velük és fennmarad a fájdalom, akkor idővel módosul a testtartásunk. Ez a porckorong elváltozását idézheti elő, de gyakoribbá válhatnak a csigolyabetegségek is. Éppen ezért már a kezdetek kezdetén fontos kezelni a tüneteket” – magyarázta a 10perc.hu kérdésére Szentiványi Rita gyógytornász-manuálterapeuta.

Mindenki arra törekszik, hogy a szeretet ünnepe meghitt hangulatban teljen, de a készülődés és a szűk időkeret rendkívüli nyomást gyakorol az emberekre. Ugyan a hétköznapi stresszel az év más szakaszaiban is szembe kell néznünk, ilyenkor a megszokottnál is túlterheltebbek vagyunk, amin nem segít az sem, hogy a stresszfeldolgozó képességünk sem a régi.

A tagadás és a halogatás struccpolitika és nem vezet eredményre. Ha nem foglalkozunk a problémákkal, azok súlyosbodhatnak és később akár visszafordíthatatlanná is válhatnak. Nem kell tehát hozzászokni a fájdalomhoz, hisz azon túl, hogy kihat a teljesítőképességeinkre és az ünnepekre is, az újév is keservesen alakulhat utána.


A karácsonyi hajtásban sokaknál jelentkeznek mozgásszervezi panaszok, fej- és nyakfájdalom vagy akár fülzúgás a túlterheltség következtében     Fotó: Freepik


A szakember szerint ahogy minden betegség esetében, úgy a mozgásszervi problémáknál is a megelőzésre kell fektetni a legnagyobb hangsúlyt.

„Ahogy a munkánál figyelünk az időbeosztásunkra, úgy az ünnepek előtt is fontos ezt figyelembe venni. Magunkra is szánjunk elég energiát, a karácsonynak nem arról kell szólnia, hogy kizsigereljük a szervezetünket. Kikapcsolódhatunk akár egy forró fürdővel vagy egy hosszabb sétával is” – mondta Szentiványi Rita.

A gyógytornász-manuálterapeuta közölte, ha nem sikerül teljesen feldolgozni a stresszt, vagyis pszichésen nem kapunk hozzá elég támogatást, akár az izmok szintjén is elérhetjük a relaxációt és közvetlenül hathatunk az elmére. Példaként említette a relaxáló gyakorlatokat, de akár 5-10 perc nyújtás is hasznosnak bizonyulhat.