392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Orosz-ukrán háború: „A várost újjá lehet építeni, de a halottakat már senki sem hozza vissza” – riport az éledező Mariupolból

10perc.hu
2023. 03. 15.
Orosz-ukrán háború: „A várost újjá lehet építeni, de a halottakat már senki sem hozza vissza” – riport az éledező Mariupolból

Sok iskola, kórház és üzlet is kinyitotta a kapuit a lakosság előtt, igaz, számos kereskedő árulja áruit közvetlenül a járdáról.

Soha nem volt könnyű Mariupolból olyan embereket találni, akik hajlandóak nyilatkozni egy újságírónak. De ezen senki sem csodálkozhat, hiszen amióta elfoglalták az orosz csapatok a háború első hónapjaiban az ukrán ellenállás jelképévé vált várost, az itt maradt civilek még mindig félnek, és mindenkivel szemben bizalmatlanok.

A BBC stábja végül csak talált három embert, aki hajlandó volt hosszasan beszélgetni velük: egy helyi városi tanácsost, egy idős nyugdíjast és egy mérnököt. Persze a nevét egyik sem adta a riporthoz, ugyanis félnek az esetleges retorzióktól, ha elmondanák a valóságot. Persze azt egyikük sem tagadta, hogy Oroszország pénzt nem kímélve próbálja elnyerni a Mariupolban maradt lakosság bizalmát.

Újjáépítenek egy várost, amelyet saját csapataik szinte a felismerhetetlenségig romboltak. Moszkva egyértelmű célja, hogy tökéletesen orosz várost varázsoljon Mariupolból. Nem lesz egyszerű dolguk, hiszen az ENSZ becslései szerint a lakóépületek 90%-a megsérült vagy megsemmisült, több mint 20 ezren meghaltak és 350 000 ember menekült el a városból, miután Oroszország 2022 februárjában megtámadta.

Az oroszok által kinevezett városvezetők szerint a sok betelepített munkás és távol-keleti család miatt Mariupol lakosságának létszáma megint elérte a 300 ezret, akik közül legalább 70 ezren építőmunkások és a hadsereg tagjai. Oleg Morgun, az „orosz Mariupol” polgármestere szerint az elmúlt hónapokban rengeteg új ház épült a városban, sőt egy új kerület is kiemelkedett a romok közül, melyet Nyevszkijnek neveztek el. Vlagyimir Putyin szülővárosáról…


Az ENSZ becslései szerint Mariupolban a lakóépületek 90%-a megsérült vagy megsemmisült     Fotó: BBC/Reuters


„A buszokon az olvasható, miszerint Szentpétervár és Mariupol testvérvárosok. Mindenhol szlogenek üzennek nekünk, hogy most már Oroszország részei vagyunk. Nem titok, én a régi Mariupolt szerettem. Most félelemben élünk, hiszen sosem tudjuk, mit hoz a következő nap a számunkra" - mondta az idős nyugdíjas.

A több hónapos heves harcok után viszonylag épségben maradt házakban az oroszok ablakokat, radiátorokat, esetenként fűtés- és szennyvízcsöveket cserélnek. Ennek következtében a korábbi romvárosban a fűtés, a vezetékes víz és az áramellátás nagyrészt helyreállt. A buszok ismét járnak és tele vannak utasokkal, igaz, a trolibusz- és villamosforgalom továbbra sem működik.

Sok iskola, kórház és üzlet is kinyitotta a kapuit a lakosság előtt, igaz, számos kereskedő árulja áruit közvetlenül a járdáról. Az idős hölgyet lenyűgözte az orosz uralom alatt újjáépített iskola. Elmondása szerint Mariupolban jelenleg a gyerekek száma nagyobb, mint amennyit az iskolák jelenleg be tudnak fogadni. Hogy mégse maradjon ki senki a tanulásból, ezért két műszakban – délelőtt és délután – zajlik a tanítás. Mégpedig orosz nyelven, orosz tantervek szerint.


Moszkva egyértelmű célja, hogy tökéletesen orosz várost varázsoljon Mariupolból     Fotó: BBC/Reuters


Ugyanakkor hatalmas nyomás alatt tartják a helyi lakosságot, hogy kérvényezzenek orosz állampolgárságot. Nem is sikertelenül, hiszen a hivataloknál néha egészen hosszú sorok kígyóznak az orosz útlevelekért. Azok számára, akik a közigazgatásban és a városi hivatalokban akarnak elhelyezkedni, nincs is más lehetőség, mint az orosz állampolgárság.

Ha valaki ragaszkodik ahhoz, hogy ukrán nemzetiségű maradjon, nagyon megnehezítik az életét. Már kivonták a korábbi fizetőeszközt, a hrivnyát a forgalomból, ma már kizárólag rubellel lehet fizetni mindenért. A nyugdíjakat is ebben a pénznemben utalják, ráadásul jelentősebb emelést is végrehajtottak. Ráadásul immár mind Ukrajnától, mind pedig Oroszországtól jogosultak a nyugdíjukra.

Nem véletlen, hogy ennek ismeretében a városban élő idősek elégedettek ezzel a helyzettel. Akik ma Mariupolban élnek, nemcsak elfogadják az orosz megszállást, hanem egyenesen örülnek neki. „Eleget szenvedtünk Ukrajna alatt. Most újra fellélegezhetünk" - mondta egy másik idős ember, majd elköszönt és sietve távozott.


Számos kereskedő árulja áruit közvetlenül a járdáról     Fotó: BBC/Reuters


„Elegem van a sok propagandától az újságokban. Az első naptól kezdve elkezdték publikálni, hogy milyen jól mennek itt a dolgok. Pedig nem, ez már nem az a város, amit én is az enyémnek éreztem. Elszomorít, hogy Ukrajna egyre több ember szívét veszíti el" - mondta a mérnök.

A népszerű ukrán újságíró, Gyenyisz Kazanszkij szerint Oroszország a Mariupolban épített új házait arra használja, hogy elvonja a figyelmet a városban és szülőhazájában, Donyeck régióban okozott pusztításról.

„Ha tíz kórházat leromboltak, majd egyet újjáépítenek, az nem újjáépítés. Bármennyire lehet örülni annak, hogy egy iskolát újjáépítenek, de mit kezdesz azzal a több ezer emberrel, akit Oroszország megölt? A várost újjá lehet építeni, de a halottakat már senki sem hozza vissza” – zárta a beszélgetést az újságíró.

És nem nagyon lehet vitatkozni vele…

Főkép forrása:
BBC/Reuters

További cikkek