390.68 Ft

364.51 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Izrael támadást indítot Irán ellen

10perc.hu
2024. 04. 19.
Izrael támadást indítot Irán ellen

Összegyűjtöttük a legfrissebb információkat.

Éjszaka egy izraeli rakéta csapott le Iránban, hat nappal azután, hogy Teherán példátlan támadást intézett Izrael területe ellen múlt hétvégén - közölte a BBC.

Az izraeli rakéta csapást mérhetett Iránra, amint az amerikai tisztségviselők a BBC partnere, a CBS Newsnek közöltek. Robbanásokat hallottak a központi Iszfahán város környékén péntek hajnalban, az iráni média jelentése szerint. Az iráni média szerint három drónt semmisítettek meg, miután az ország légvédelmi rendszerei működésbe léptek. Egy Iszfahán tartományi hadsereg tábornokát szerint károkról nem érkezett bejelentés. Iszfahán tartománya otthont ad egy nagy légi bázisnak, egy jelentős rakéta gyártó komplexumnak és több nukleáris létesítménynek. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) szerint nukleáris létesítmények nem sérültek.

Omán elítélte az izraeli támadást Irán ellen. Külügyminisztériumi közleményükben elítélték "az izraeli katonai támadások ismétlődését a régióban". Omán közvetítőként lépett fel a Közel-Keleten a helyzet enyhítése érdekében. Franciaország is a régióban történő enyhítésre szólít fel, Jean-Noel Barrot helyettes külügyminiszter szerint "Franciaország álláspontja az, hogy minden szereplőt fel kell szólítani az enyhítésre és az önuralomra". 

Izrael jelentése szerinti csapása Irán ellen éles születésnapi ajándék volt az ország legfőbb vezetője, Ali Hamenei ajatollah számára, aki ma ünnepli 85. születésnapját.

Izrael lakosai a jövő héten kezdődő Peszách ünnepre készültek. Most arra várnak, hogy lássák, Irán mikor és hogyan dönt a válaszcsapásról.

Ha ez csak egy korlátozott csapás volt Irán által múlt hétvégén Izrael elleni támadással összefüggésben - például egy légi bázis vagy rakétatároló létesítmény ellen -, akkor az kevésbé eskalálódó izraeli válasznak tekinthető, mint amit nyugati tisztségviselőkől tartottak. Bármely nagyobb méretű csapás, amely nukleáris létesítmények ellen irányult volna, polgári halálokkal járt volna, sokkal agresszívabbnak tűnt volna. Bár Izrael hivatalosan nem ismerte el a csapást, az elemzők szerint az ország üzenete az volt, hogy behatolhat Irán területére következmények nélkül. Jonathan Conricus, az izraeli hadsereg korábbi szóvivője a közösségi médiában azt mondta: "Irán vissza akar térni az árnyékokba, és lekicsinyelte az izraeli csapást az Iszfahán stratégiai városában, de úgy gondolom, megkapták az üzenetet: Izrael behatolhat az iráni védelmekbe, és bárhová lecsaphat."n

Néhányan Izrael kormányában kevésbé voltak lenyűgözve. Az extrém jobboldali Nemzetbiztonsági Miniszter, Itamar Ben Gvir, egy szót posztolt az X (korábbi Twitter) nevű platformon, amelyet legjobban "Gyenge." címűként lehetne lefordítani.

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen felszólítja Iránt, Izraelt és szövetségeseiket, hogy tartózkodjanak a további eszkalációtól. "Feltétlenül szükséges, hogy a régió stabil maradjon, és hogy minden fél tartózkodjon a további akcióktól" - mondta a kelet-finnországi Lappeenrantából.

Főkép forrása:
Northfoto

További cikkek