Mai névnap:

Nőtt az építőipari termelés az EU-ban

10perc.hu/MTI
1 hete
Kiemelt kép: freepik.com

Nőtt az építőipari termelés az Európai Unióban és az euróövezetben májusban havi és éves összevetésben is.

Az uniós statisztikai hivatal (Eurostat) hétfőn azt közölte, hogy az előzetes adatok szerint, szezonálisan kiigazítva az euróövezet 19 tagállamában 0,9 százalékkal, az Európai Unió 27 tagállamában pedig 0,7 százalékkal nőtt az építőipari termelés májusban az előző hónaphoz képest.

Éves összevetésben az euróövezetben 13,6 százalékkal, az unió egészében pedig 11,6 százalékkal bővült az építőipari termelés. A jelentős növekedést részben a koronavírus-járvány miatt hozott intézkedések következtében kialakult alacsony bázis okozta.

A statisztika havi és éves bontásban is meglehetősen hiányos, 11 országból ugyanis nincs májusra vonatkozó adat.

Az elérhető adatok alapján májusban a legnagyobb havi növekedés Franciaországban volt 5,4 százalékkal, majd Lengyelország (+3,8 százalék) és Csehország (+3 százalék) következett. A legnagyobb havi csökkenés Szlovéniában volt 7,5 százalékkal, amelyet Románia (-5,8 százalék) és Bulgária (-2,4 százalék) követett.

A 2020-as év egészét tekintve az euróövezetben 5,7 százalékkal, az unióban pedig 5,0 százalékkal esett vissza az építőipari termelés az előző évhez képest.Elküldés e-mail-en Elküldés Viber-en
Hirdetés
Hirdetés