392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Mi éri meg a katásnak: a több adó vagy a megtakarítás?

10perc.hu
2021. 01. 27.
Mi éri meg a katásnak: a több adó vagy a megtakarítás?

A kisadózók rendkívül alacsony állami nyugdíjra számíthatnak, ám felmerül a kérdés, ha havonta 75.000 Ft adót fizetnének, az javítaná-e a nyugdíjuk összegét.

Többször írtunk már arról, hogy az egyik legnépszerűbb adózási forma a vállalkozók körében a kata. Ám amíg ennek havi adómértéke rendkívül előnyös – főállás esetén 50, míg mellékállásnál 25 ezer forint –, addig például az állami nyugdíj esetében bizony hátrányos, hiszen a jelenlegi szabályozások alapján a kisadózók rendkívül alacsony összegű állami nyugdíjra jogosultak. Vannak azonban törvényes lehetőségek arra, hogy katásként is találjunk egyéb, magasabb összegű jövedelemforrást idősebb korukra.

Gyakori kérdés például a bankmonitor.hu szakértői szerint, hogy megéri-e a törvényben egyébként engedélyezett emelt összegű, azaz a havi 50 helyett 75 000 forintos adót fizetniük, hogy az állami nyugdíjjogosultságuk javuljon. Nos, ez is egy megoldás, ám a szakemberek úgy vélik, van ennél jövedelmezőbb lehetőség is. Például, ha a plusz 25 000 forintot saját nyugdíjcélú megtakarításra fordítja.



De nézzük meg mindkét lehetőséget. A katás adózás esetében az alacsony adófizetési kötelezettség olyan kis nyugdíjjárulék-alapot generál, ami miatt csak minimális nyugdíj várható. Nos, amennyiben a választott havi befizetett adó 50 000 forint, a nyugdíjjárulék alapja bruttó 102 000 forint, ami nettó 68 000 forintos bért jelent, ráadásul a szolgálati éveket 365 nap helyett csak 231 nappal lehet beszámítani. Ez azt jelenti, hogy 40 évnyi katás jogviszony mindössze 25 szolgálatban eltöltött évnek számít, ami a hozzá tartozó nyugdíjszorzó alapján kb. 42 800 forint nyugdíjat biztosít.

Más a helyzet a 75 000 forintos adófizetés választása esetén, mivel ebben az esetben a járulékalap 170 000 forint, ami magasabb, mint az érvényben lévő 161 000 forintos minimálbérnél. Ez azért fontos, mert így minden munkával eltöltött év teljes egészében beleszámítható a szolgálati időbe, azaz 40 év szolgálati idő után a várható nyugdíj összege havi 90 400 forint. Ám, az árakat ismerve még ez az összeg is nagyon alacsony.



Ha viszont a 25 ezer forintos különbséget nem a havi adóba fizeti be valaki, hanem mondjuk egy nyugdíjcélú megtakarításba, akkor minden másnál jobban jár. Ugyanis 5 százalékos hozamot feltételezve, 40 év utáni nyugdíjba menetelkor 38 millió forint nominális lejárati összeghez jutnánk! Figyelem, ez az összeg kizárólag 40 év befizetése után jut a nyugdíjashoz. Sőt, ha egy nyugdíjbiztosítást olyan ember köt meg, aki havonta személyi jövedelemadó-előleget fizet, az az állam által biztosított adókedvezményt is megkapja, annak ellenére, ha a nyugdíjbiztosítás biztosítottja a katás vállalkozó.

Főkép forrása:
freepik.com

Hirdetés

További cikkek