393.93 Ft

368.88 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Marad a kamatstop, amíg egyszámjegyű nem lesz az infláció

10perc.hu
2023. 05. 11.

Akkor döntenek a kamatstopról a kormány részéről, ha a jegybanki alapkamat 10 % alá csökken.

A kormány június 30-áig benyújtja az Országgyűlésnek a jövő évi költségvetés tervezetét. Ezt megelőzően a Költségvetési Tanács 10 napja van véleményezni a tervezetet – számolt be az atv.hu. A kormány számol a háború elhúzódásával és azzal, hogy ilyen körülmények között kell csökkenteni a hiányt és az államadósságot. A költségvetési hiány a jövő évben 2,9 százalékos lesz. Béke és a szankciók kivezetése esetén a költségvetés mozgástere jelentősen megnőne.

A kormány 2022. januárjában lakossági, novemberben a vállalkozásokra vonatkozó kamatstop mellett döntött, most pedig ismét meghosszabbítja a június 30-ig szóló kamatstopot. A kamatstop 2022-ben 80, 2023 első felében 60 milliárd forinttal segítette a háztartásokat. A kkv-kra kiterjesztett kamatstop jelenleg 28500 vállalkozás közel 1000 milliárdnyi hitelállománya esik a hatálya alá.

A kamatstop kivezetése olyan tehernövekedést jelentene, amit a kormány megengedhetetlennek tart. A kormány pillanatnyilag az infláció és a jegybanki alapkamat szintje miatt nem tud változtatni. Akkor döntenek a kamatstopról, ha a jegybanki alapkamat 10 % alá csökken. Ez akkor következhet be, ha az infláció egyszámjegyűre csökken

Főkép forrása:
Freepik
Címkék:
#infláció

Hirdetés

További cikkek