393.93 Ft

368.88 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Autó

Lerobbant az autód? A gatyád rámehet az elszállítására…

10perc.hu
2023. 04. 04.

Átlagban 60-70 ezerért viszik el a szervízbe a mozgásképtelen autókat a darus trélerek, de van, aki erre még hétvégi felárat is felszámol.

Dübörög az infláció, a KSH legutóbbi, februári hivatalos adata 25,4 százalék, de általános szakértői vélemények szerint a szolgáltatások árai még ennél is jobban elszaladtak. Az Index főmunkatársának esete arra világított rá, hogy a lerobbant autók elszállítása terén különösen magas árral kell manapság számolni. Mondhatni, nem elég az autó javítási költsége, előtte a szállításra a gatyája is rámegy.

A pórul járt újságíró kihívta a lerobbant autójához a darus trélert, a szolgáltató félóra múltán meg is érkezett, darujával szakszerűen felemelte a járgányt a teherautó platójára, és elszállította a 10 kilométerre lévő márkaszervizbe. Ott leemelte a kocsit, majd jött a fizetés pillanata: nettó hetvenezer forint, de ha számlát kér, akkor 88 900. „Tízezer forint a hétvégi pótlék, azért ilyen drága” – közölte az autómentős.


Ha megtörtént a baj, nincs mese, hívni kell az autómentőt     Fotó: Freepik


A kollégát nem hagyta nyugodni a dolog, és utána nézett, vajon mostanság tényleg ennyi egy ilyen szolgáltatás ára? Nos, a kép azért nem egyszerűen fekete és fehér, ugyanis ebben az esetben is igaz az a mondás, miszerint ahány ház, annyi szokás. Ám az átlag 60-70 ezer forint körül mozgott.

Volt, aki 34-40 ezret mondott, volt, aki hajszálra annyit, amennyiért elszállították az autót. Az autómentősök szerint iszonyatosan felmentek az árak, tavaly 55 ezerért elvitték volna a kocsit, de most már ennyiért nem tudnák. „Tudja, speciális felelősségbiztosítást kell kötnünk, amivel a szállított autó esetleges sérülését fedezzük, és az nagyon sokba kerül. Akkor, ugye, az üzemanyagok ára is felment tavaly óta, a motorolaj, minden. Szóval, nyugodjon meg, nem verték át” – mondta az egyikük.


Amióta 600 forint alá ment a dízel ára, van olyan szolgáltató, amelyik csökkentette az árait     Fotó: Pixabay


A legtöbbjük hatvanezret kér egy városon belüli darus fuvarért, igaz, sokan a tízezres hétvégi felárat pofátlanságnak tartották. Arra viszont, hogy tavaly óta mennyit emelkedtek az árak, meglepő választ adtak: semennyit. Állításuk szerint benyelték a veszteséget, illetve a csökkent profitot, mert „nem volt pofájuk emelni” az amúgy is húzós áraikon. Sőt, amióta 600 forint alá ment a dízel ára, van olyan szolgáltató, amelyik csökkentette az árait. Na, nem nagyon, csak egy picit…

Egy biztos, a darus autómentés témakörében a hetvenezer forintos városon belüli szállítás nem kirívó, sőt, inkább ez az általános.

Főkép forrása:
Pixabay

További cikkek