392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Krízishelyzet Örményországban

10perc.hu/Fiát Gábor
2021. 03. 03.
Krízishelyzet Örményországban

Nikol Pashinjan miniszterelnök azonnali lemondását követelik az ellenzék hívei a kis dél-kaukázusi országban, melynek sokezres tüntetésekkel, kormányzati épületek ismétlődő megostromlásával adnak nyomatékot a karabahi háborúban Azerbajdzsántól tavaly novemberben elszenvedett katasztrofális vereség óta.

A tavaly őszi hathetes karabahi háború mintegy 6000 emberéletet követelt örmény, illetve azeri oldalon. A hi-tech török drónokkal felszerelt, török tábornokok által irányított azeri hadműveletek elsöprő sikerrel zárultak a demoralizálódott örmény erőkkel szemben. Pashinjan elnök számára egyetlen lehetőség kínálkozott a hegyi-karabahi örmény jelenlét legalább részleges megőrzése érdekében: a Moszkva által kikényszerített fegyverszünet elfogadása. Mindez azonban nagy területi veszteségekkel járt, több tízezer örménynek kellett elmenekülnie az Azerbajdzsánnak átadott területekről.



Az egykori újságíró, a 2018-ban egy bársonyos forradalmat követően hatalomra kerülő Nikol Pashinjan sok örmény hazafi szemében árulóvá vált a háborút lezáró örmény kapituláció aláírásával. A hatalmas örmény területi veszteségeket eredményező, a törökök által támogatott azeri haderőtől elszenvedett megsemmisítő vereségért számos örmény Pashinjant teszi felelőssé elhibázott politikája miatt.

A negyedik hónapba lépett meg-megújuló ellenzéki demonstrációk célja az előrehozott választások kikényszerítése, melyhez hathatós támogatást kapnak a hadsereg vezérkarától is. Múlt héten a hadsereg vezetése is távozásra szólította fel a kormányfőt, melyre válaszul Pashinyan katonai puccs előkészítésével vádolta meg a katonákat, egy vezető tábornokot pedig azonnali hatállyal megfosztott pozíciójától. Illetve, csak tette volna, ha az inkább csak szimbolikus hatalommal bíró köztársasági elnök, Armen Sarkisjan nem tagadja meg a tábornok elmozdítását. Ez ugyanis alkotmányellenes lenne az elnök olvasatában.



Pashinjan – akit a háborús kudarc okozta nemzeti sokk ellenére még mindig sokan támogatnak a kevesebb, mint 3 millió lakosú Örményországban – úgy tűnik, hajlik az előrehozott választások kiírására. Ha a parlamenti ellenzék beleegyezik az előrehozott választások megtartásába, mi is elfogadjuk. Járuljunk az urnákhoz, adok egy második esélyt az ellenzéknek, hogy legyőzzenek egy választáson – jelentette ki a kormányfő sok ezer híve előtt megtartott beszédében Jereván főterén.

Az ellenzék több ezer híve a jereváni parlament épülete előtt demonstrál. Aktivisták sátortábort állítottak fel a téren, kijelentve, addig maradnak sátraikban, míg Pashinjan és kormánya nem távozik a hatalomból. Hat hónapos terhes vagyok, de itt kell lennem. A rezsim ellen vagyok itt, az áruló Pashinjan ellen lázadok, aki eladta a földünket, zászlónkat, nemzetünket az ellenségnek. Mindent elveszítettünk – mondta el elcsukló hangon véleményét a 36 éves Mari Hovhannisjan az AFP tudósítójának. A RIA hírügynökség beszámolója szerint egy tüntető csoport benyomult egy kormányzati épületbe is a fővárosban, Pashinjan távozását követelve.



Richard Giragorian, a jereváni székhelyű Regionális Tanulmányok Központ igazgatója úgy látja, Pashinjan és pártja újra győzelmet arathat egy előrehozott választás során, még ha veszítene is a jelenlegi jelentős parlamenti többségéből. Az egész ország, a hadsereg, a kormányzat az ellenszegülés állapotában rekedt, nem tudunk továbblépni a háború elvesztése okozta sokkhelyzetből. Az ellenzékkel szemben a társadalom széles rétegei elutasítóak, egykori korrupciós ügyeik miatt hiteltelenné váltak sokak szemében – fejtette ki a vezető kutató.

Főkép forrása:
AFP

További cikkek