EUR: 380,98 Ft
USD: 350,39 Ft
CHF: 382,48 Ft
GBP: 432,87 Ft
RON: 76,97 Ft
RSD: 3,25 Ft

Mai névnap:

Kipróbálnád? San Francisco utcáin már a Robotaxi száguld - VIDEÓVAL

Autó
10perc.hu
3 hete
Kiemelt kép: BBC/Chris Wensel

A sofőr nélküli autóban a kormányok maguktól forognak az üres vezetőülések előtt, mindent mesterséges intelligencia irányít, amely kamera, Lidar és radarrendszerek adatait használja fel a balesetmentes közlekedéshez.

Vélhetően a jövőből kapott egy kis ízelítőt a BBC stábja, amikor kipróbálták San Franciscoban a Robotaxi szolgáltatását. Amikor kiszálltak az autóból, egyiküknek eszébe jutott, nem zárta be rendesen az autó ajtaját. Ha egy normális taxiból való utazás végén történik ez, vélhetően a sofőr becsukta volna az ajtót. Ám a Robotaxiban nincs sofőr

Amikor visszament és bezárta az ajtót, egy emberi hang hallatszott: „Minden rendben van?” Elnézést kértek az ajtó miatt, de kiszaladt a szájukon, mi lett volna, ha nem jönnek vissza az ajtót becsukni. Az autó megnyugtatta a stábot: „Mi elintéznénk…”


A kormányok maguktól forognak az üres vezetőülések előtt, és mesterséges intelligencia irányít mindent     Fotó: BBC/Helene Goupil


A nagyközönség számára ma már elérhetőek – noha korlátozott számban – a vezető nélküli robotaxi szolgáltatások, és bizony ezek az autók San Francisco sűrű utcáin közlekednek. Két cég – a GM leányvállalata, a Cruise és a a Google anyavállalata, az Alphabet tulajdonában lévő Waymo – versenyez az utasok kegyeiért, és mindkét cég valamivel olcsóbban nyújtja a jövő szolgáltatását, mint az Uber vagy a Lyft.

Mindkét cég autójában a kormányok maguktól forognak az üres vezetőülések előtt, és mesterséges intelligencia irányít mindent, amely kamera, Lidar és radarrendszerek adatait használja fel. Az utazások gördülékenyek, és az autók tiszteletben tartják a kerékpárosokat és a gyalogosokat egyaránt. A vezetés időnként óvatosabbnak és kevésbé óvatosnak tűnhet, mintha egy ember ülne a kormánynál.

Azt tudni kell, hogy az autók széleskörű elterjesztése és működtetése aggodalmakat keltett a városi tisztviselők körében, többek között a váratlan és veszélyes fékezések és blokkolások miatt. Noha a két szolgáltatást nyújtó cég San Francisco legnagyobb részét szeretné lefedni a Robotaxikkal, ám a város vezetése egyelőre azt kérte, a jóváhagyásig ne bővítsék autóik számát.Amíg a Waymo éjjel-nappal üzemelteti a sofőr nélküli taxikat, addig a Cruise jelenleg 22:00 és 05:30 közé korlátozta a szolgáltatását, de már kiterjesztené a működését a nappali órákra is. A szolgáltatások tesztelése is folyamatos, akik vállalják a részvételt, azok ingyen utazhatnak a sofőr nélküli taxikkal.

Mindkét cég már elkezdte a terjeszkedést, így Phoenixben (Waymo és Cruise) és Austinban (Cruise) is lehet már igencsak korlátozott számban találkozni az autóikkal. De a Hyundai által támogatott, az Uberrel és a Lyfttel partneri viszonyban álló Motional is azt tervezi, hogy már idén korlátozott számú sofőr nélküli szolgáltatást kínál Las Vegasban.