393.35 Ft

368.10 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

A jó grillezés öt titka

10perc.hu
2021. 04. 24.
A jó grillezés öt titka

A grillezett étel állagát ne villával próbált ellenőrizni, ugyanis ha beleszúrod a villát, azzal kiengeded a húsból vagy a zöldségből a zamatos szaftot.

Ahogy megérkezett a tavaszi jó idő, egyre inkább vágyunk a szabadba, de nemcsak a mozgás és a napsütés kedvéért, hanem hogy a kertben grillezve családi körben egy finomat együnk. Bár a megfelelő felszerelés mellett bárki tud remek grillpartikat rendezni, összegyűjtöttünk 5 tippet, amire érdemes odafigyelni.

1. Legyen tökéletes a parázs!

Az egyenletesen izzó parázs elkészítéséhez idő kell, körülbelül 30-40 perc. Ha a grillrács felett 15-20 centiméterre tartod a kezed, és csak 2-3 másodpercig tudod elviselni a hőt, nagyjából 250 fokos lehet a parázs. A barbecue-t és a grillezést a hőfok különbözteti meg egymástól, míg előbbi körülbelül 90-120 fokos parázs felett történik, utóbbi 150 Celsius-foknál kezdődik.

2. Sose hagyd a lángot felügyelet nélkül!

Az egyik legfontosabb szabály, hogy sose hagyd felügyelet nélkül a tüzet, nehogy hirtelen túl nagy lángra lobbanjon, kárt téve valakiben vagy valamiben. Semmit ne önts a tűzre, mert könnyen égési sérüléseket szerezhetsz és a szépen izzó parazsat is tönkreteszed. Figyelj arra, hogy gyúlékony, könnyen éghető anyagokat se hagyj a grill körül.




3. Vigyázz a sóval!

Lényegében bármilyen húst grillezhetsz, amihez kedved támad, csupán arra hívnánk fel a figyelmed, hogy csak akkor sózd meg őket, mielőtt közvetlenül a lángra helyeznéd, a só ugyanis megköti a nedvességet és oda a szaftos állag. A sajtos virsli szaftos állaga és a bacon lágyan sós ízharmóniája egy olyan tökéletes párosítás, aminek lehetetlen ellenállni. És ami szintén említésre méltó: a sütés során a kézzel a virslire tekert bacon nem válik le és nem is repedezik be.

4. Sose használj villát!

A grillezett étel állagát ne villával próbált ellenőrizni, ugyanis ha beleszúrod a villát, azzal kiengeded a húsból vagy a zöldségből a zamatos szaftot. Lapáttal vagy hosszú nyelű fogóval közeledj a hús felé. A baconbe csomagolt termékeknél érdemes a nehezebben puhuló zöldségeket, mint például a krumplit, előfőzni, a bacont pedig fogpiszkálóval rögzíteni.




5. Türelem és tisztítás

Gyakori hiba, hogy a rácsra tett ételt – legyen szó zöldségről vagy húsról vagy akár halról – túl hamar akarjuk megfordítani, pedig jó munkához idő kell, ahogy ahhoz is, hogy a bepácolt vagy baconbe göngyölt finomság szépen megpiruljon. Ha már szinte magától elválik a rácstól, akkor tudod, hogy fordítható állapotban van. Feleslegesen ne mozgasd, azzal csak roncsolod az állagát.

A grillrácsot használat előtt grillpermettel vagy extra szűz olívaolajjal töröld át, hogy ne tapadjon oda a hús, a sütés után pedig - amikor a rács még meleg, de már nem tűzforró - egy kefe segítségével érdemes letörölni. Ha hagyod teljesen kihűlni a fémet, az ételmaradék ráragad és nehezebb lesz leszedni.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek