392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Jaír Lapídnak sikerült az új izraeli kormány megalakítása

MTI
2021. 06. 02.
Jaír Lapídnak sikerült az új izraeli kormány megalakítása

Bő két órával az éjféli határidő lejárta előtt először Manszúr Abbász, az iszlám hagyományőrző Raam párt elnöke látta el szignójával pártjának megállapodását a Lapid-Bennett kormánnyal, majd Gideon Szaár, az Új Remény (Tikva Hadasa) nevű jobboldali párt vezetője is csatlakozott a többpárti egységkormányhoz.

Az új kormány legfeljebb két héten belül felesküdhet, ha sikerül várhatóan a jövő héten relatív többséget szereznie az izraeli parlamentben, a kneszetben.

A két éven belül megtartott négy parlamenti választás után megszületett koalícióban baloldali, centrista és jobboldali pártok vesznek részt, de kimaradt belőle a Benjámin Netanjahu vezette jobboldali Likud.

Az új kabinetben a kormányzati ciklus első felében Naftali Bennett, a jobboldali Jobbra (Jamina) párt elnöke lesz a kormányfő, miközben Lapid külügyminiszterként tevékenykedik. Utána szerepet cserélnek, Lapid veszi át a miniszterelnöki hivatalt, és Bennett a külügyi tárcát.

A nemzeti egységkormány - amennyiben bizalmat kap a kneszetben - Benjámin Netanjahu 12 éves, Izrael történetében leghosszabb kormányfői szerepét zárja le.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek