393.35 Ft

368.10 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Gyilkos sziklaomlás a Himalájában

10perc.hu/Fiát Gábor
2021. 02. 11.
Gyilkos sziklaomlás a Himalájában

Harminchárom ember meghalt, legalább 125 pedig eltűnt egy gleccserkatasztrófában, közel a világ tetejéhez.

Több száz fős indiai katonai kontingenst telepítettek a Himalája hegységben, hogy segítsenek felkutatni a gleccserkatasztrófa során eltűnt munkásokat. A jégmező egy része beszakadt, hatalmas árzuhatagot indítva el, mely letört szikladarabokat és nagy mennyiségű port zúdított a közeli völgybe. A France24.com portál szerint a természeti katasztrófa elsöpörte a kisméretű Rishiganga vízerőművet, míg egy másik, nagyobb erőműben szintén hatalmas károkat okozott.



A mentőalakulatok mostanáig 33 ember holttestét találták meg, ugyanakkor reményeik szerint számos munkás még életben lehet. Ők egy 2,5 km hosszú alagútban eshettek csapdába. Vivek Pandev, az Indo-tibeti Határrendőrség szóvivője szerint 30-35 ember tartózkodhat az alagút belsejében. A mentőegységek próbálják megnyitni az alagutat, hogy bejuthassanak a bent rekedtekhez. Egyelőre nem szűrődtek ki emberi hangok, a mentő alakulatoknak nincs kapcsolatuk a bent lévőkkel. A mentőegységeknek sikerült 12 embert élve kihozniuk egy másik, szintén beszakadt alagútból.

Közösségi média oldalakra felkerült videók beszámolói szerint a víz mindent elsöpört, ami útjába került: hidakat döntött le, építési felszerelést sodort magával. Egy, a katasztrófához közel eső falu helyi tanácsának tagja , Sangram Singh Rawat arról tájékoztatta a helyi médiát, hogy embereket, marhákat, fákat magával ragadó víztömeg zúdult le a szeme láttára. A mentési műveletek folytatódnak az elkövetkezendő 24-48 órában a Reuters hírügynökség tudósítása szerint.



Nagy valószínűség szerint egy hatalmas szikla leomlása okozhatta a katasztrófát, közölte Stephan Harrison, a nagy-britanniai Exeteri Egyetem Klíma-és Környezettani tanszékének professzora. India második legmagasabb hegyén, a Nanda Devin lavianomlás történhetett. A hegyoldalról leomló hatalmas sziklatömb nagy mennyiségű havat és jeget görgetett magával útközben a völgybe zuhanva.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek