393.93 Ft

368.88 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Autó

Friss a jogsid, de félsz a forgalomtól? Segítünk!

10perc.hu
2023. 02. 27.

A járművezető a vezetési jogosultság megszerzésének napjától számított két évig kezdő vezetőnek számít.

A B-kategóriás jogosítvány megszerzésének költségeivel kapcsolatban egyre vadabb számok látnak napvilágot, de sem ez, sem az immár ársapka nélküli benzinár nem szegi a kedvét az autózni vágyó fiataloknak, hiszen a jogosítvány megszerzése mindenki életében mérföldkő. A legtöbben ilyenkor még nem rendelkeznek saját autóval, de a szabadság ígérete, az autózás varázsa, a világ felfedezésének lehetősége szinte semmihez sem hasonlító érzés.

A járművezető a vezetési jogosultság megszerzésének napjától számított két évig kezdő vezetőnek számít. A „próbajogosítványt” a hivatalos indokolás szerint azért találták ki, hogy a kevés vezetési gyakorlattal rendelkezőket rábírják a biztonságos és felelősségteljes közlekedésre, a szabályok megtartására, emellett néhány korlátozás is vonatkozik a kezdőkre, például nem vontathatnak pótkocsit.

Néhány pontban összeszedtük, hogy mire kell figyelni frissen megszerzett jogosítvánnyal a zsebben, volánnal a kézben. Legyen egy tapasztalt utas az autóban az első utakon! Fontos, hogy a bizalom kölcsönös legyen; a „felnőtt” utas ne akarjon mindenbe beleszólni, inkább egy olyan jóindulatú, gyakorlott sofőrre van szükség ilyenkor, aki egy bonyolult útkereszteződés előtt tippeket ad, kerülve a bántó, kioktató stílust.


Legyen egy tapasztalt utas az autóban az első utakon     Fotó: Freepik


Érdemes venni még néhány tanórát a jogosítvány megszerzése után is. A kötelező 30 óra alatt lehet, hogy egyszer sem tudtunk vizes aszfalton vagy extrém síkos – pl. jeges pályán - gyakorolni. A hárombetűs elektronikus segédletek – ABS, ESP és társai – elég sok hibát képesek korrigálni, de mi van, ha olyan autót kell vezetnünk, amibe ezek nincsenek beépítve? Érdemes mindezt előre megtapasztalni, a tanpályán, az oktatóval vagy egy rutinos öreg rókával. Tekintsünk úgy a tanpályán, ideális esetben hivatásos oktatóval eltöltött órákra.

A gépkocsi hátsó ablakára ragasztott nagy T-betű arra hívja fel a többi közlekedő figyelmét, hogy a járművet kezdő sofőr vezeti. Sok autós – elfeledve, hogy egyszer ő is volt tanuló vezető – a T-betűs autó sofőrjén vezeti le a frusztrációját. Az autós oktatók azt javasolják, hogy a jogosítvány megszerzése után néhány napig használjuk a megkülönböztető jelzést, és a tapasztalataink birtokában döntsünk a folytatásról.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek