395.30 Ft

371.07 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Autó

Dupla veszély leselkedik az autósokra: a porvihar mellett az útra rohanó vadra is figyelni kell

10perc.hu
2023. 04. 06.

Még a betartott sebességhatárnál is nehéz elkerülni az ütközést egy nagytestű állattal, hát még akkor, ha a látótávolság mindössze 50-100 méter.

Az utóbbi időben több súlyos baleset is történt hirtelen fellépő porvihar miatt. Vezetéstechnikai szakértőnk szerint, noha az ilyen jelenség rendkívül veszélyes, mégis nagyobb esélyünk van elkerülni vagy könnyebben megúszni egy ütközést porvihar esetén, ha a látótávolságnak megfelelően vezetünk, és betartjuk a követési távolságot.

Azonban a mostani körülmények között még nehezebb a sofőrök helyzete, ha a porvihar mellett egy vad rohan ki eléjük a semmiből. Ugyanis a tavasz beköszöntével kezdődik a párzási vagy vándorlási időszak. Az állatok ilyenkor sokkal bátrabban indulnak útnak, hisz hajtják őket a hormonok, ezért a forgalmasabb útszakaszokon is gyakrabban okozhatnak balesetet.

„A párzási időszak is most kezdődik, ezért lakott területen kívül szinte bárhol számíthatunk hirtelen felbukkanó vadakra. Az autópályák és a gyorsforgalmi utak mentén kerítés véd az útra kiugró vadaktól, de az alacsonyrendűbb útvonalakon ilyen általában nincs, ezért itt fokozottabban kell figyelni az autósoknak” - tájékoztatott Farkas János ökológiai munkacsoport-vezető.


A párzási időszakban az állatokat hajtják a hormonok     Fotó: AdobeStock


A vezetéstechnikai szakértő szerint azonban a még betartott, 90 km/h-s sebességnél is csak nehezen tudjuk elkerülni a kiugró vaddal való ütközést az országutakon. A baleset elkerülésére tehát kevesebb az esély, főleg a többször is tapasztalt porvihar mellett.

„A porvihar esetében az lehet a megoldás, hogy ha már látjuk a távolban, hogy az autópályán rosszabbodnak a látási viszonyok, illetve nem látjuk be az addig belátható útszakaszt, akkor fékezünk és vészvillogózunk. Az úttestre kirohanó vad esetében azonban ez sokkal nehezebb, hiszen egy átlag sofőr reakcióideje mindössze egy másodperc, ami 90 km/h-nál 25 métert jelent. Ekkor még csak észleltük a bajt, de cselekedni még nem volt időnk. A sötétben mindez kitolódhat 1,5-2 másodpercre is, ami minimum 37,5 méteres távolságot jelent ilyen sebesség mellett” - vázolta fel Kőrös András, a Groupama tanpálya szakmai vezetője.

A szakértő szerint a sebesség csökkentése és egy modern, jól funkcionáló vadriasztó lehet a megoldás arra, hogy a vaddal való ütközést elkerüljük. „Az ütközést elkerülhetjük, de legalábbis csökkenthetjük a sérülésveszélyt és a kár mértékét, ha a megengedett maximum sebességnél lassabban haladunk főként a beláthatatlanabb szakaszokon, illetve sötétben” – tanácsolta a vezetéstechnikai szakértő.

Főkép forrása:
MTI/Czeglédi Zsolt

További cikkek