EUR: 385,80 Ft
USD: 358,32 Ft
CHF: 391,09 Ft
GBP: 439,44 Ft
RON: 78,09 Ft
RSD: 3,29 Ft

Mai névnap:

Brexit: folytatódnak a tárgyalások

Nagyvilág
10perc.hu/MTI
2 éve
Kiemelt kép: freepik.com

Az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kapcsolatrendszerének feltételeiről folyó, a jelentős nézetkülönbségek miatt felfüggesztett tárgyalások folytatásáról állapodott meg a hétvégén Boris Johnson brit miniszterelnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

Michel Barnier, az Európai Bizottság tárgyalóküldöttségének vezetője stábjával együtt egy hete érkezett Brüsszelből Londonba, és a két delegáció azóta szinte folyamatosan tárgyalt. Barnier és a brit kormány küldöttségvezetője, David Frost azonban péntek este közös nyilatkozatot adott ki, amely szerint egyheti intenzív tárgyalássorozat után sem jöttek létre a megállapodás feltételei, mivel változatlanul jelentősek a nézetkülönbségek a legvitatottabb területeken.


Hiába a sok nézetkülönbség, folytatódnak a kilépésről szóló tárgyalások a britek és az EU között    Fotó: freepik.com


Ezért a tárgyalásokat a két küldöttségvezető felfüggesztette és tájékoztatta feletteseit a kialakult helyzetről. Johnson és von der Leyen szombaton csaknem két órán át tárgyalt telefonon, és a Downing Street közleménye szerint megállapodtak arról, hogy jóllehet változatlanul súlyosak a nézetkülönbségek több területen, a megbeszélések vasárnap Brüsszelben újraindulnak.