392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Biden-terv: 11 millió új amerikai állampolgár

10perc.hu/Fiát Gábor
2021. 02. 22.
Biden-terv: 11 millió új amerikai állampolgár

Az amerikai elnök új javaslata jogi védelmet nyújtana emberek millióinak, akik döntő részben Mexikóból, illetve Közép-Amerikából érkeztek a jobb élet reményében.

Felfedték Joe Biden tervét a demokraták a washingtoni  Kongresszusban, mely kijelölné az utat az Egyesült Államokban élő 11 millió, hivatalos amerikai okmánnyal nem rendelkező egykori illegális bevándorló amerikai állampolgárságának megszerzéséhez.

Joe Biden amerikai elnök régóta esedékesnek nevezte a küszöbön álló politikai reformokat, melyek célja elődje, Donald Trump „félresiklott politikájának orvoslása”. A nemrég leköszönt elnök kemény intézkedésekkel próbálta feltartóztatni az országba irányuló illegális migrációt, melynek jegyében falat is kívánt emeltetni az Egyesült Államok és Mexikó határán. Trump terveiben az is szerepelt, hogy kiűzze az országból az amerikai okmányokkal nem rendelkező bevándorlókat. Azokat is, akik már évtizedek óta az államokban élnek.

Biden új javaslata jogi védelmet nyújtana emberek millióinak, akik döntő részben Mexikóból, illetve Közép-Amerikából érkeztek a jobb élet reményében. Ők hosszú ideje élnek már Amerikában: otthonaik, üzleti vállalkozásaik vannak az országban, gyerekeik, unokáik pedig már ott születtek. A bevándorlók megkérdőjelezhetetlen forrásai országunk erejének, alapvető fontosságúak amikor a nemzetről beszélünk. Ez egy fontos első lépés bevándorlási politikánk vonatkozásában, mely egyesíti a családokat, erősíti a gazdaságot és biztonságunkat – jelentette ki az amerikai elnök.



A törvényalkotás célja egy 8 éves időszak kijelölése, melynek végén a legtöbb, Amerikában élő és dolgozó, hivatalos amerikai okmányokkal nem rendelkező egykori illegális bevándorló állampolgárságot kaphat majd. Egyesek, köztük a farmokon dolgozók, illetve az úgynevezett Dreamerek (Álmodozók) – akik gyermekként kerültek Amerikába – számára a törvénytervezet közvetlen utat jelölne ki az állandó tartózkodási engedély és a legális munkavállaláshoz szükséges Zöld Kártya megszerzésére.

A tervezet megszólítaná azt a több ezer embert is, akik ideiglenes védelmi státust élveznek az országban, mivel személyes biztonságuk érdekében kellett elhagyniuk szülőföldjüket, illetve akiket természeti katasztrófák elől menekülve fogadott be Amerika. Végül arról is rendelkezne az új törvény, hogy a jövőben ne idegenekként, külföldiekként legyenek definiálva az okmány nélkül nem rendelkezők, e helyett a nem-állampolgár megnevezés kerülne bevezetésre az amerikai jogrendben.

A Dreamerek állampolgárságának megadása már az Obama-kormány idején felvetődött, mikor is Joe Biden alelnök volt. A folyamat elindult, de később Donald Trump megpróbálta visszafordítani azt. Trump elnöksége ideje alatt több mint 400 olyan végrehajtási utasítást szignált, melyek a bevándorlás visszaszorítását, az okmányok nélkül Amerikában élők büntetését szorgalmazták.



Az új amerikai elnök milliók állampolgársági státusának rendezése mellett megengedőbb politikát akar bevezetni a határon is, véget vetve Trump „Zéró Tolerancia” megközelítésének a bevándorlókkal szemben. Mindez lehetővé tenné a bevándorló családok újraegyesítését, akiknek tagjait erőszakkal elválasztották egymástól Trump rendelkezései értelmében – írja az AFP.

A republikánusok élesen ellenzik a törvénytervezetet: mindez új krízishelyzet kialakulásához vezethet a déli határokon, mivel a közép-amerikaiak nagy számban indulhatnak el az Egyesül Államok felé az országba való sikeres belépés reményében, álláspontjuk szerint. Ez az egypárti törvényjavaslat azokat segítené, akik megszegik a törvényt, elözönlik az amerikai munkaerőpiacot egy olyan időszakban, amikor sok amerikai is elveszítette a munkahelyét. Nem biztosítaná határaink védelmét. Ellenkezőleg: ösztönözné az illegális bevándorlást – jelentette ki Jim Jordan republikánus képviselő.

Főkép forrása:
AFP

További cikkek