389.05 Ft

361.37 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Befektessünk vagy kerüljük el a kriptopiacot? Mutatjuk!

10perc.hu/Creditline.hu
2023. 02. 14.
Befektessünk vagy kerüljük el a kriptopiacot? Mutatjuk!

Nem titok, az esetek többségében a befektető inkább pénzt veszít, de megfelelő kockázatkezeléssel, diverzifikációval és alapos tájékozódással jelentősen javíthatunk az esélyeinken.

A jelenlegi gazdasági helyzet nem kedvez a kriptopiacnak. A mindenkori legmagasabb piaci kapitalizáció óta a tőke kétharmada kivonásra került, így jelenleg az 1 trillió dollár körül mozog. A világszerte megnövekedett infláció miatt kevesebb a megtakarításra jutó hányad, emellett ilyenkor a jegybankok kamatemelése a jellemző, aminek köszönhetően az alternatívák vonzóbbá válnak, ugyan jóval kevesebb hozammal, de közel nem ekkora kockázattal.

Az értékálló eszközök menedéket nyújtanak pénzünknek, amire a kripto nem igazán alkalmas. Az elmúlt időszakban a kriptovaluták értéke közel 60 százalékot esett, ami jóval meghaladja az infláció mértékét. Ráadásul a kripto hírének nem tett jót a tavalyi év – tudta meg a Creditline.hu.

2022 első felében hallhattunk a Luna nevű coin bezuhanásáról, aminek köszönhetően a befektetők elvesztették a pénzüket, hiszen a valuta néhány nap leforgása alatt teljesen elértéktelenedett. Az év második felében az FTX értéktőzsdének csődje rángatta meg a piacot, de emellett többször olvashattunk hackertámadásokról, átverésekről.


Az értékálló eszközök menedéket nyújtanak pénzünknek, amire a kripto nem igazán alkalmas     Fotó: Pixabay


A kérdés, hogy vegyünk vagy ne vegyünk. A cikk megírásának indíttatása nem a pénzügyi tanácsadás, inkább egy helyzetfelmérés, ami hozzájárul a tájékozódáshoz.

A kirptovaluták értéke jelenleg töredéke a mindenkori csúcsokénak és még előre nem látható, meddig tart a lejtmenet. Az ehhez hasonló árfolyamon való befektetés már kedvező lehet olyan esetben, ha a piac egyszer képes lesz visszatérni a 2021-es szintre. Ehhez mindenképp szükséges, hogy helyreálljon a gazdaság, illetve hogy a potenciális befektetők elegendő tőkét halmozzanak fel és a csordaszellem megindítsa a következő bikás ciklust, aminek kezdete a következő egy-két évben erősen valószínű.


Akkor vegyünk, amikor alacsony – amire most lehetőségünk adódhat –, és akkor adjunk el, amikor magas az árfolyam     Fotó: Freepik


Azt, hogy eldöntsük, vajon befektessünk-e, azt mindenképp saját magunknak kell megválaszolnunk: hiszünk-e a technológiában, ami egyszer majd felváltja a jelenlegi fizetésre használt rendszert. Annak a reménye, hogy a kriptovaluta tömegesen elfogadott fizetőeszköz legyen, jelenleg még elég halvány, ugyanis az elfogadóhelyek száma jelenleg csak csepp a tengerben.

Ennek elterjedése a jövőben minden bizonnyal pozitívan fog hatni az árfolyamokra, de addig is, mint befektetésre mindenképp hosszabb távú perspektívából tekintsünk. Érdemes lehet megfogadni Warren Buffet tanácsát: „Buy low, sell high!” ami annyit jelent, hogy akkor vegyünk, amikor alacsony – amire most lehetőségünk adódhat –, és akkor adjunk el, amikor magas az árfolyam. Egy biztos: csak annyi pénzt kockáztassunk, amennyit nem félünk elveszíteni, és aminek elvesztése nem okoz anyagi gondokat!

Főkép forrása:
Pixabay

Hirdetés

További cikkek