387.60 Ft

357.43 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Külföldön 30 milliárdért vásárolt ingatlanokat a magyar kormány

10perc.hu
2024. 05. 07.
Külföldön 30 milliárdért vásárolt ingatlanokat a magyar kormány

Az elmúlt években a magyar kormány jelentős összegeket fordított arra, hogy külföldön ingatlanokat vásároljon.

A kormány jelentős összeget fordított arra, hogy külföldön ingatlanokat vásároljon - az elmúlt 14 évben mintegy 30 milliárd forint értékben. Az Rtl.hu információi szerint ezalatt az idő alatt összesen 23 épületet szereztek meg, melyek között kúria és palota is szerepel. Ezeket az ingatlanokat főként külképviseleti vagy kulturális célokra vették meg, ám a részletekről keveset tudni, hiszen a lakáscélból vásárolt ingatlanlista titkos.

A 30 milliárd forintos beruházás kizárólag azokra az épületekre vonatkozik, amelyek valamilyen hivatalos célt szolgálnak, általában külképviseleti vagy kulturális célokat. Az adatok szerint az ilyen típusú ingatlanvásárlások száma jelentősen megnőtt az utóbbi években: míg 2010 és 2017 között mindössze 4 ilyen épület került az állam tulajdonába, addig azóta 19 ilyen ingatlant szereztek meg, legtöbbjüket a kelet-közép-európai régióban.

A legjelentősebb vásárlások között szerepel a müncheni főkonzulátus épülete, amelyért az állam 2019 augusztusában 16,9 millió eurót, vagyis nagyjából 6 milliárd forintot fizetett. Magyarország Albániában 6,9 millió euróért, azaz 2,4 milliárd forintért vásárolt külképviseleti épületet, továbbá 4,7 millió eurót fordított a dublini nagykövetség és 3,8 millió eurót a krakkói főkonzulátus ingatlanaira.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő adataiból megállapítható, hogy nemcsak Brüsszelben, hanem világszerte több helyen létrehoztak hasonló központokat, gyakran elegáns épületekben. 

Például Washingtonban a Kossuth Házért 3,1 millió dollárt fizettek, a kijevi Magyar Ház 250 ezer dollárba, míg a fiumei ingatlan 1,9 millió euróba került.

A vásárolt ingatlanok között szerepel a szlovákiai Tornalján található Moesz-kúria (119 ezer euróért), ami Moesz Miksa báró kastélya volt. A kassai Csáky-Dessewffy Palotáért 3,5 millió eurót fizettek, itt működik a főkonzulátus a felújítás után.

Az rtl.hu megkereste a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, hogy választ kapjanak arra, miért szükséges húsznál is több ilyen jellegű ingatlanvásárlás, de eddig nem érkezett válasz.

Az RTL.hu még arról is beszámolt, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő 2023 augusztusi tájékoztatása szerint 50 városban 396 külföldi ingatlan van a magyar állam tulajdonában, ebben feltehetően a lakáscélra használt ingatlanok is benne vannak.

Főkép forrása:
Illusztráció

Hirdetés

További cikkek