EUR: 380,60 Ft
USD: 351,33 Ft
CHF: 381,92 Ft
GBP: 433,01 Ft
RON: 76,92 Ft
RSD: 3,24 Ft

Mai névnap:

Bámulatos régészeti leletet talált egy kisfiú

Nagyvilág
10perc.hu
2 éve
Kiemelt kép: freepik.com

Háromezer éves aranygyöngyöt talált egy kilencéves kisfiú Jeruzsálemben, amely szinte tökéletes állapotban vészelte át az évezredeket.

Világszenzációról számolt be a The Jerusalem Post című angol nyelvű izraeli lap honlapja. A Templomhegynél önkéntes munkában segítő gyerek a föld átszitálásánál bukkant az első Szentély korában, a babiloni fogság előtti királyság idején készített különleges aranygyöngyre. Az aranyból készített kicsiny gyöngy annyira ép állapotban vészelte át az évezredeket, hogy amikor a kisfiú megmutatta a felügyelő régésznek, eleinte azt hitte, mai tárgyra bukkantak. A MTI úgy értesült, hogy a gyöngy négy rétegben egymáshoz illesztett kicsi, virágalakú aranylapokból áll.

A Templomhegynél ez az első aranygyöngy, ami előbukkant, de a Katef Hinom nevű ősi temetkezőhelyen Jeruzsálemben már találtak hasonló, bár ezüstből készített tárgyakat, valamint Izrael földjén más helyekről is előkerültek effélék a Kr. e. 12-6. század tárgyi kultúráját feltáró lelőhelyeken. Egyelőre nem világos, hogy milyen célt szolgálhatott a gyöngy, de úgy sejtik, hogy egy ékszer része lehetett, amelyet a Szentélyben járó előkelőségek vagy vallási tekintélyek egyike viselt.