392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Bámulatos régészeti leletet talált egy kisfiú

10perc.hu
2020. 12. 04.
Bámulatos régészeti leletet talált egy kisfiú

Háromezer éves aranygyöngyöt talált egy kilencéves kisfiú Jeruzsálemben, amely szinte tökéletes állapotban vészelte át az évezredeket.

Világszenzációról számolt be a The Jerusalem Post című angol nyelvű izraeli lap honlapja. A Templomhegynél önkéntes munkában segítő gyerek a föld átszitálásánál bukkant az első Szentély korában, a babiloni fogság előtti királyság idején készített különleges aranygyöngyre. Az aranyból készített kicsiny gyöngy annyira ép állapotban vészelte át az évezredeket, hogy amikor a kisfiú megmutatta a felügyelő régésznek, eleinte azt hitte, mai tárgyra bukkantak. A MTI úgy értesült, hogy a gyöngy négy rétegben egymáshoz illesztett kicsi, virágalakú aranylapokból áll.

A Templomhegynél ez az első aranygyöngy, ami előbukkant, de a Katef Hinom nevű ősi temetkezőhelyen Jeruzsálemben már találtak hasonló, bár ezüstből készített tárgyakat, valamint Izrael földjén más helyekről is előkerültek effélék a Kr. e. 12-6. század tárgyi kultúráját feltáró lelőhelyeken. Egyelőre nem világos, hogy milyen célt szolgálhatott a gyöngy, de úgy sejtik, hogy egy ékszer része lehetett, amelyet a Szentélyben járó előkelőségek vagy vallási tekintélyek egyike viselt.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek