392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Autó

Az infláció a garázsokat is elérte – majd 30 százalékkal drágábbak lettek „autóink otthonai”

10perc.hu
2023. 02. 15.
Az infláció a garázsokat is elérte – majd 30 százalékkal drágábbak lettek „autóink otthonai”

A garázsok ára tavaly 26,7 százalékkal nőtt az előző évi adatokhoz képest, így az átlagár 6,3 millió forintra emelkedett, míg az országos árrekordot Siófok tartja 7,4 millióval.

Újabb területről számolt be az Otthon Centrum, melyet utolért az infláció. A fővárosban és a megyeszékhelyeken is jelentősen emelkedett a fedett gépkocsibeállók iránti kereslet, ami meglódította az árakat: van olyan fővárosi kerület, ahol egy év alatt harminc százalékos a drágulás.

Az ingatlanközvetítő hálózat szakemberei megjegyezték, a garázsok árazásában településen belül is jelentős eltérések adódhatnak, és befolyásolja az árakat az is, hogy fedett tárolóról, mélygarázsról vagy önálló garázsépületről van-e szó.

A garázsok ára tavaly 26,7 százalékkal nőtt az előző évi adatokhoz képest, így az átlagár 6,3 millió forintra emelkedett. A kereslet 2022-ben 15 százalékkal nőtt 2021-hez viszonyítva. Az árak emelkedésében közrejátszhatott, hogy a magas infláció miatt befektetési céllal is vásároltak gépkocsibeállókat.


A garázsok ára tavaly 26,7 százalékkal nőtt az előző évi adatokhoz képest, így az átlagár 6,3 millió forintra emelkedett     Fotó: Pixabay


A budai kerületekben 5,5-6,5 millió forint között alakult az átlagár, de nincs nagy különbség a kerületek között. Főváros-szerte majdnem mindenhol emelkedett az árszint 2022-ben, a XIII. kerületben például több mint 30 százalékkal. A külső pesti kerületek drágultak a legnagyobb mértékben, így már ott is csak 5 millió forint felett lehetett gépjármű tárolót venni.

A garázsok a legtöbb megyei jogú városban 4-6 millió forint között keltek el tavaly. Siófokon, ahol sok új építésű projekthez kapcsolódó garázs talált gazdára, az átlagár elérte a 7,4 millió forintot, ami országos árrekord. Debrecenben tavaly átlagosan 4 millió forintot ért egy garázs, Miskolcon és Szekszárdon 4,5 millió, Tatabányán 6 millió forint volt az átlagérték.

Főkép forrása:
Freepik
Címkék:
#Infláció

További cikkek