EUR: 382,59 Ft
USD: 355,01 Ft
CHF: 405,63 Ft
GBP: 445,79 Ft
RON: 77,02 Ft
RSD: 3,27 Ft

Bármelyik pillanatban kirobbanhat a háború Koszovóban

Külföldi hírek
10perc.hu
2 hónapja
Kiemelt kép: BBC

A koszovói kormányfő szerint szervezett bűnözők támadták meg országát Szerbia politikai, pénzügyi és logisztikai támogatásával.

Koszovóban a májusi vitatott helyhatósági választások és az azt követő erőszakos összecsapások után még mindig nagy a feszültség. Az EU közvetítésével folytatott, a helyzet stabilizálását célzó politikai tárgyalások megrekedtek.

A koszovói biztonsági erők legalább harminc fegyverest zártak körül egy kolostorban, miután a helyszínen lelőttek egy rendőrtisztet – közölte az ország miniszterelnöke. Albin Kurti szerint a csoport az észak-koszovói Banjska falu egyik kolostorában tartózkodik, és már felszólították őket, hogy adják meg magukat.

Kurti úgy véli, szervezett bűnözők támadták meg országát Szerbia politikai, pénzügyi és logisztikai támogatásával. Az általa terrorista akciónak nevezett támadásban pedig egy másik rendőr is megsérült.


A rendőröket különböző irányokból támadták meg lőfegyverek arzenáljával, köztük kézigránátokkal és vállról indítható rakétákkal is    Fotó: BBC


Koszovó 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét, amit Szerbia – legfontosabb szövetségeseivel, Kínával és Oroszországgal együtt – nem ismer el. Sok szerb ugyanis Koszovót, vagyis magyarul Rigómezőt tekinti nemzete szülőföldjének. A Koszovóban élő 1,8 millió embernek viszont – a BBC szerint – a 92 százaléka albán etnikumú, és csak 6 százaléka szerb.

A vasárnapi lövöldözésre helyi idő szerint hajnali 3-kor került sor, miután a rendőrség megérkezett a szerb határhoz közeli Banjskába, ahonnan korábban a szerbek blokádjáról jelentettek. A rendőröket különböző irányokból támadták meg „lőfegyverek arzenáljával, köztük kézigránátokkal és vállról indítható rakétákkal is” – áll a közleményben.

„Egyenruhás fegyvereseket látunk… tüzelnek ránk, mi pedig visszalövünk” – mondta Veton Elshan koszovói rendőrségi tisztviselő az AFP hírügynökségnek telefonon Banjskában. A szerb ortodox egyház közben közölte, hogy fegyveresek rohamoztak meg egy kolostort a Leposavic megyében található faluban, ahol az észak-szerbiai Újvidékről érkező zarándokok tartózkodnak.


Bármelyik pillanatban kitörhet a háború Szerbia és Koszovó között     Fotó: BBC


Vjosa Osmani koszovói elnök az eset kapcsán kifejtette, a szerb bűnbandák által szervezett incidens támadás a törvényes rend és a Koszovói Köztársaság szuverenitása ellen, és elítélte Szerbia nyílt agresszióját Koszovóval szemben, egyben felszólította az ország szövetségeseit, hogy támogassák Koszovót a törvényes rend helyreállításában.

A koszovóiakhoz pedig azzal fordult, hogy maradjanak egységesek, miközben bizalmáról biztosította a koszovói rendőrséget. Szerbia nem kommentálta az incidenst. Az EU közvetítésével folytatott legutóbbi tárgyalások a múlt héten meghiúsultak. Josep Borrell, az Európai Unió külpolitikai vezetője Kurtit hibáztatta, amiért nem hozta létre a szerb többségű önkormányzatok társulását, amely nagyobb autonómiát biztosítana számukra.