EUR: 382,59 Ft
USD: 355,01 Ft
CHF: 405,63 Ft
GBP: 445,79 Ft
RON: 77,02 Ft
RSD: 3,27 Ft

Megint ársapkát húznak a benzinre?

Gazdasági hírek
10perc.hu
2 hónapja
Kiemelt kép: Pixabay

A kormány vizsgálja az üzemanyagok hazai árát, a 480 forintos hatósági ár után újabb állami beavatkozás jöhet.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter az egri Közgazdász Vándorgyűlésen arról beszélt, hogy a kormány vizsgálja az üzemanyagárakat, és ha talál “indokolatlanul túlárazott komponenseket” benne, akkor beavatkozik – írta a Telex.

A kormány korábban arról döntött, hogy januárban megemeli az üzemanyagok jövedéki adóját, ez önmagában 40 forintos áremelést okoz majd. “Indokolatlanul túlárazott komponensként” ajánljuk egyébként az illetékesek figyelmébe a jövedéki adó áfáját, például.

Nagy a Portfoliónak az előadása előtt arról is beszélt, hogy a benzinárstop eltörlése óta „bő harmincszázalékos az áremelés”, ezért a világpiaci változások, a különböző olajárak közötti különbség és a tranzitdíj növekedése miatt újra a kormány napirendjére került az üzemanyagár.


A benzin átlagára jelenleg 660, a gázolajé 681 forint      Fotó: Freepik


Nagy szerint a cél eltüntetni a nem indokolt áremeléseket, a jövedéki adó kérdését pedig majd októberben fogják tárgyalni – ez akár azt is jelentheti, hogy van esély a korábban bejelentett emelés visszavonására – tudta meg a vezess.hu.

Magyarországon a közelmúltban már volt állami beavatkozás az üzemanyagárakba, a 480 forintos hatósági ár 2021 novemberétől 2022 decemberéig volt érvényben. A benzin átlagára jelenleg 660, a gázolajé 681 forint.