EUR: 386,71 Ft
USD: 363,21 Ft
CHF: 400,81 Ft
GBP: 445,08 Ft
RON: 77,83 Ft
RSD: 3,30 Ft

Augusztustól már 15 százalék a boltok kötelező akciózási mértéke

Gazdasági hírek
10perc.hu
1 hónapja
Kiemelt kép: MTI/Hegedűs Róbert

A kötelező akciókra heti rendszerességgel kell sort keríteni, és a hét csütörtöki napján 0 órától a következő hét szerdai napján 24 óráig tart.

A kötelező akciózásról szóló kormányrendelet április végén jelent meg: eszerint a kereskedők 2023. június 1. és 2023. szeptember 30. között kötelesek azt bevezetni, és azon kereskedőkre vonatkozik, amelyek 2021-es árbevétele meghaladta az 500 millió forintot. A kötelező akciókra heti rendszerességgel kell sort keríteni. Az akciós időszak a hét csütörtöki napján 0 órától a következő hét szerdai napján 24 óráig tart.

Az érintett kiskereskedelmi üzleteknek valamennyi kijelölt termékkategóriából egy-egy szabadon választott terméket a kötelező akciózást megelőző 30 napban általuk alkalmazott legalacsonyabb árnál legalább 10 százalékkal szükséges kedvezőbb áron értékesíteniük - ez változik augusztus 1-től 15 százalékosra – tudta meg az ATV.

Augusztus 1-től 15 százalékra emeljük a kötelező akciózás mértékét, és kiterjesztjük további termékekre - posztolta a miniszterelnök a kormányülésről. Továbbra is 20 akcióköteles termékkategória került meghatározásra, többek közt a baromfihús; sertés-, marhahús, egyéb húsféleségek; tej, tejföl és helyettesítői; sajt; kenyér; péksütemények; száraztészta, rizs, egyéb ceráliák; friss gyümölcs; friss zöldség; készételek, fűszerek, ételízesítők.

A kereskedő az akciózás időtartama alatt a kötelező akcióval érintett termék vonatkozásában köteles abból megfelelő mennyiséget árusítani és készleten tartani. A fogyasztóvédelmi előírások megsértése - az adott esettől függően - 500 ezer és 3 millió forint közötti bírságot vonhat maga után.