A február az utolsó hónap amikor még nagyon sok citrusfélét és téli zöldségeket lehet fogyasztani, egész pontosan narancsot, citromot, klementint, kivit, mandarint és grapefruitot.
Az, hogy az évszakoknak megfelelően eszünk, egyáltalán nem jelenti, hogy mindig ugyanazt kell fogyasztanunk. A piacok, boltok széles termékpalettája nagy segítség a változatos táplálkozáshoz, de a szezonon kívüli termények nem mindig olyan dúsak ízletesek, mint azt szeretnénk. Ez a gyümölcsök esetében kifejezetten így van.
Érdemes tehát odafigyelni az évszakok változására, és arra, hogy milyen friss, idény termények érhetők el a hideg időszakban is. A szezonális táplálkozás előnye, hogy azt használjuk alapanyagként, amit, és amikor a természet magától ad. Így vegyszerek nélkül, organikusan kerülhetnek tányérunkra a fogások.
A hellovidek.hu annak járt utána, milyen gyümölcsöket lehet és érdemes februárban fogyasztani, ha követjük a szezonális étkezés vonalát. De azt is megnézték, hogy mennyiért kínálják ezeket a terményeket az egyes piacok, áruházak.
Nem is gondolná az ember, de a trópusi- és szubtrópusi gyümölcsök fogyasztása – némi éves ingadozással – nagyjából a hazai gyümölcsfogyasztás egyötödét teszi ki. A Központi Statisztikai Hivatal legutolsó adatai alapján az egy főre jutó déligyümölcs-fogyasztás 11,7 kilogramm.
A február az utolsó hónap amikor még nagyon sok citrusfélét és téli zöldségeket lehet fogyasztani Fotó: Freepik
Manapság a trópusi- és szubtrópusi gyümölcsök jónéhány fajtája már teljesen szokványos, a boltok polcain szinte mindig megtalálható. A banán és a citrusfélék mellett egyre többen ismerik és kedvelik az ananászt, a mangót, de számos igazán egzotikus, szemet gyönyörködtető ismeretlen termés is felbukkan a piacon
A február az utolsó hónap amikor még nagyon sok citrusfélét és téli zöldségeket lehet fogyasztani. Így tehát ebben a hónapban a citrusfélék játsszák a kiemelkedő szerepet a gyümölcsök között. Egész pontosan ezek a gyümölcsök a narancs, a citrom, a klementin, a kivi, a mandarin és a grapefruit.
Az Agrárgazdasági Kutató Intézet Piaci Árinformációs Rendszerének legfrissebb adatai szerint a vidéki fogyasztói piacokon a következő egzotikus import gyümölcsöket szerezhetjük be:
A nagybani piacok kínálatában a következő egzotikus import gyümölcsök szerepelnek:
Persze a nagyobb áruházak is kínálnak most szezonális, egzotikus gyümölcsöket, ennek alapján azt láthatjuk, hogy
A piacok, boltok széles termékpalettája nagy segítség a változatos táplálkozáshoz Fotó: Pixabay
Egy dolog rögtön kijelenthető, nagyok a különbségek az árak között. Ám az árcédula megtekintése mellett igyekezzünk mindig friss, érett, ép gyümölcsöket, zöldségeket választani. A puhább fajtákat kosarunkban ne tegyük alulra, nehogy a rápakolt többi áru összenyomja őket. Otthon válogassuk ki az esetleg kissé sérült, megnyomódott darabokat, amennyiben lehet, ezeket használjuk fel először.
A gyümölcsöket nagy meleg esetén tárolhatjuk a hűtőszekrényben is, de mindenképpen száraz, hűvös helyen helyezzük el őket – akár a spájzban, akár a pincében vagy egy zárt szekrényben. Inkább vásároljunk gyakrabban friss árut, így kevésbé kell tartanunk attól, hogy otthon tönkremennek. Ezen kívül a vitaminok mennyisége rövid idő, egy-két nap, sőt néhány óra alatt jelentősen csökkenhet.